Reflex č. 1

Už dva týdny nemusíte při jízdě po dálnici D5 projíždět Plzní. Co všechno se změnilo? S životním osudem Hedy Margoliové-Kovályové se seznámite v poutavém rozhovoru s touto obivuhodnou ženou. Causou Pavel Nedvěd se zabýval Pavel Kovář. Genius Luci tentokrát z Wall Street atd.

Zde najdete kompletní obsah čísla 1 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Už dva týdny nemusíte při jízdě po dálnici D5 projíždět Plzní. Co všechno se změnilo? Také jste přesvědčeni o tom, že desetiletí se vlekoucí spor o dálniční obchvat způsobili ekologičtí radikálové a přemohl je až zvláštní zákon přijatý poslanci přede dvěma roky? Pak by pro vás mohla být překvapivá informace, že první, kdo stavbu protáhl o léta, byla plzeňská radnice a onen zákon nakonec urychlil stavbu o celých čtrnáct dní. Analyzoval Tomáš Feřtek.



Foto
Na svatební cestu měla jet HEDA MARGOLIOVÁ-KOVÁLYOVÁ (84) do Anglie. Nevyšlo to o jediný den. Následovalo ghetto v Lodži, Osvětim, pracovní tábory. Z pochodu smrti utekla do únorové Prahy. Rodinný přítel, který na začátku války sliboval jakoukoliv pomoc, ji zapřel. Až na manžela všichni z rodiny zahynuli. Rudolf Margolius byl v procesu se Slánským obviněn z velezrady, sabotáže a špionáže a odsouzen k trestu smrti. Těžce nemocnou vdovu soudruzi vyhodili z nemocnice, ze zaměstnání i z bytu. Z kádrových důvodů ji nevzali ani za uklízečku. Po sovětské okupaci odešla spolu s druhým manželem do Spojených států. Rozhovor vedla Hana Benešová.

Foto
Jestliže v životě často zaznívá cherchez la femme , ve fotbale více platí za vším hledej peníze. Když měl římský klub Lazio před lety finanční potíže, domluvil se s Juventusem Turín, že mu prodá poklad - Pavla Nedvěda. Juventus pak začal jednat o dalším obchodu: získá-li Čecha, prodá Realu Madrid Francouze Zidana. Rozhodnutí bylo na Nedvědovi. Zprvu váhal, ale pak kývl a dnes si může blahopřát. Přestupem, v jehož pozadí byly peníze, udělal důležitý krok k získání prestižní trofeje, Zlatého míče časopisu France Football, kterou převzal slavnostně před týdnem v Paříži. Casou se zabýval Pavel Kovář.


Foto
Některé knížky stojí pár šestáků, a stejně o ně nikdo nezavadí, protože to ani nemá cenu: takové se pak povalují v krabicích na ulicích před antikvariáty a tiše doufají, že je někdo vysvobodí z truchlivé neexistence. Knížka Leonardo da Vinci, souborné malířské a kreslířské dílo , vydaná německým nakladatelstvím Taschen a sepsaná Frankem Zöllnerem, je nabízena za 4790 korun, což je hodně, ale jsem přesvědčen, že tahle cena není přemrštěná; lidé po ní sáhnou, protože si o to vysloveně říká. Je to druh publikací, které se kupují, aby se prohlížely a studovaly, ale také dědily z generace na generaci. Více Petr Volf.

Foto
Newyorská burza na Wall Streetu, bašta demokratického kapitalismu, je na celém světě symbol - buď pozitivní, nebo negativní. Ví se o ní tudíž za každého režimu a potřebu vymezovat se k ní neměli jen komunističtí básníci, ale i radikální feministky, bojovníci za mír a filmaři. Více Veronika Bednářová.