Reflex č. 51/52

Adolf Born by se v anketě o nejznámějšího českého umělce současnosti zřejmě umístil v jejím čele, Jan Zvelebil sondoval v obří automobilce v Kolíně, Bohumil Pečinka navštívil Miloše Zemana a poměrně dobře si s ním popovídal, kdo by byl podle vás zvolen nejlepší osobností českého národa? Události roku 2003 přinášíme měsíc po měsící ve fotografiích.

Zde najdete kompletní obsah čísla 51/52 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Kdyby se uspořádala nějaká široká anketa, zahrnující jak děti, tak i dospělé, o nejznámějšího českého výtvarného umělce současnosti, nejspíš by se v jejím čele umístil Adolf Born. Lidé nejenom že znají jeho dílo - ilustrace, filmy a vplné grafiky - ale také dobře vědí, jak vypadá jeho autor: umělcovu tvář zdobí jeden z nejfotografovanějších knírů v této zemi. Letos obdržel od prezidenta ČR Medaili za zásluhy 1. stupně a od francouzského velvyslance řád Rytíř umění a literatury. Rozhovor s Adolfem Bornem vedl Petr Volf.



Foto
Toyota, Peugeot a Citroen, sdružené v mamutím konsorciu TPCA, vzbuzují v Kolíně méně sympatií, než by člověk čekal. Možná i proto, že budoucí automobilka vstřícnost moc nepřehání - schůzku se redaktor Jan Zvelebil snažil dohodnout řadu týdnů. A tak aby si udělal pravdivý obrázek, přihlásil se do konkursu o zaměstnání. Vydal se na výzvědy a konstatoval, že to zdejší uchazeči opravdu nemajísnadné. Sondoval Jan Zvelebil.





Foto
Velký rozhovor s Milošem Zemanem začal pro Bohumila Pečinku opravdu zemanovsky. Po krátkém přivítání vyprávěl expremiér sám od sebe asi deset minut o jistém novináři z dob nacistické okupace, jehož články si v dobách studií chodil číst do Univerzitní knihovny. "A po osvobození byl ten novinář zatčen a později popraven. Doufám, pane redaktore, že to pro vás byl poučný příběh, zvláště ten závěr, a nyní mi můžete klást otázky." S Milošem Zemanem si povídal Bohumil Pečinka.







Foto
Televizní soutěže jsou jedním z nejvděčnějších pořadů a co může být atraktivnější, než klání, v němž se volí nejlepší osobnost celého národa? Britové takového člověka vybírali na BBC loni na podzim, Němci na ZDF před třemi týdny. Češi zatím v televizi nevolí a tak se REFLEX alespoň zeptal svých čtenářů a doufá v mnoho odpovědí: Kdo si myslíte, že je největší Čech? Více Andrej Halada.



Foto
V roce 2003 Česká republika nežila jen své vlastní dějiny, rámované volbou prezidenta, slavnou fotbalovou ságou nebo pádem vánočního stromu, ale byla i součástí těch světových. Výběr fotografií těch nejvýznamnějších událostí čtenářům předkládáme.