Reflex č. 50

Každý rok probíhá v Bubenči ekumenická adventní besídka místní komunity, jméno Jan P. Muchow se v hudební branži skoloňuje velmi často, pětačtyřicet minut jízdy autobusem z Oděsy stojí stacionář Oblastního centra AIDS, Jaroslava Adamová, které je bezmála osmdesát, si zahrála v Želarech, právě před deseti lety zemřel Pablo Escobar, Muzeum českého kubismu je tady!

Zde najdete kompletní obsah čísla 50 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
V Bubenči probíhá každoročně v místní literární kavárně ekumenická adventní besídka zdejší komunity. Letos nabyla takové podoby, že se JXD rozhodl s ní seznámit i čtenáře. Součástí akce je i svépomocí vyrobený satanistický betlém - peklém. O tradici píše Jiří X. Doležal.


Foto
Jan P. Muchow byl původně fotbalista, dnes skladatel i multiinstrumentalista. Polovina skupiny Ecstasy Of St. Theresa, která na letošních Andělech obdržela ocenění za album roku. V těchto dnech jí vyšla DVD verze posledního alba. Muchow komponuje hudbu i pro divadlo a film. Kromě hudby rozmlouval s Milanem Tesařem i o fotbale.


Foto
Nevelký kus za Oděsou stojí stacionář Oblastního centra AIDS. Budova je obehnána zdí - ještě před čtvrtrokem tu byl i ostnatý drát. Mříže v oknech zůstaly, prý proti vloupání. Ty uvnitř spojuje společný osud. Jako tisíce jejich vrstevníků začali fetovat a nakazili se HIV. Více Martina Zikmundová.

Foto
Jaroslava Adamová se na filmovém plátně objevovala zřídka, teď hraje v Želarech. Na rozdíl od filmu prošla tato herecká legenda několika převratnými érami českého divadla a její vzpomínky jsou živé, dramatické a proto vzrušující. S herečkou Jaroslava Adamovou si povídala Veronika Bednářová.







Foto
Pablo Escobar vybudoval největší drogové impérium na světě, shromáždil miliardový majetek a rozpoutal válku, v níž zahynulo asi deset tisíc lidí. Při pátrání po něm vláda slibovala za pomoc více než šest miliónů dolarů. Této cause se věnoval Zdeněk Zikmund.






Foto
Muzeum českého kubismu je tady! Najdete ho v domě U černé Matky boží v Praze, slavné stavbě architekta Gočára, jedné z nejvýraznějších osobností české architektury vůbec. Sám dům sám o sobě je uměleckým dílem. A propos a Petr Volf.