Reflex č. 48

Slavná ústecká rodina Červeňákových dostala odškodné devět set tisíc korun. Jaké jsou tyto ženy - veteránka druhé světové války Barabare Lee Podoski a zpěvačka Pink? Mimo jiné jsme se zabývali causou Edwarda Tellera ...

Zde najdete kompletní obsah čísla 48 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Proslulá ústecká rodina Červeňákových, žijící na sociálním dně, dostala v souladu s rozhodnutím štrasburského soudu od českého státu jako odškodné devět set tisíc korun. Ve stejné době činil jejich dluh městu Ústí nad Labem na nájemném asi třicet tisíc korun a penále z tohoto dluhu asi sto tisíc korun. Jiří X. Doležal se vypravil zjistit, jak Červeňákovi s penězi naložili. Případem se zabýval Jiří X. Doležal.

Foto
Barbara Lee Podoski se jako moravské děvče narodila v Brně. Se svým prvním mužem žila v Africe a později ve Spojených státech. Ve válce vstoupila do americké armády a byla přidělena ke zvláštní službě" OSS, Úřadu strategických služeb. Za své zásluhy byla oceněna bronzovou hvězdou. Nedávno přiletěla do Prahy, kde opět získala prestižní cenu ministerstva zahraničí. Rozhovor s ní vedla Veronika Bednářová.

Vyhlašování doplňovacích voleb do Senátu v Brně připomínalo zvláštní burzu, kde se místo cenných papírů obchodovalo s voličskými hlasy. Souboj kandidátů průběžně sledovali fotografové a reportér Reflexu. Více Bohumil Pečinka.


Foto
Kdo viděl jediný klip americké zpěvačky PINK, řekl by, že je to fracek na pár facek. Při osobním setkání s Honzou Dědkem však působila mile a příjemně. Opakovala, že je plachá a na post slavné zpěvačky si těžko zvyká. Přesto svou image postavila na sexuální provokaci a její těžký, prokouřený hlas se k jejím tvrzením příliš nehodí. S Pink si povídal Honza Dědek.

Foto
"Jestli existuje na Zemi někdo, kdo ztělesňuje zlo, pak je to právě Teller," prohlásil o něm jeden z jeho názorových odpůrců. Dr. Edward Teller, "otec" vodíkové pumy a architekt projektu "hvězdných válek", jenž zemřel 9. září 2003 ve věku 95 let, byl dlouhá léta nenáviděn a zbožňován. Z pozadí moderního vědeckého stavu výrazně ovlivňoval dějiny druhé poloviny 20. století. Jeho projekt "hvězdných válek" podporovaný politikou prezidenta Reagana, byl v mocenské hře velmocí jedním z tahů, jež vedly ke zhroucení a rozpadu sovětského impéria. Cause se Edward Teller se věnoval Jan Kapoun.