Marta Chadimová - u konce s dechem

František Oldřich Kinský míří do Prahy obhájit svojí osobu a nároky na rozsáhlý majetek. Proběhlo první udílení vyznamenání prezidenta republiky Václava Klause. Desetníky a dvacetníky jsou už minulostí. Karel Srba byl odsouzen k osmiletému vězení. Kauza Chadimová skončila.

Pondělí 27. října


Stát ukázal dokument, který má pomoci proti Kinskému



Stát vytáhl nový důkaz do soudních sporů, jež vedou obce, soukromé osoby i stát sám s Františkem Oldřichem Kinským. Ten se domáhá vydání miliardového rodového majetku







Oním důkazem je žádost z května 1939, v níž se jménem tehdy tříletého Františka Oldřicha obrací jeho matka Mathilde na německého říšského ministra spravedlnosti s požadavkem, aby se vyřizování pozůstalosti posuzovalo podle toho, že jde o rodinu říšského Němce. "Zemřelý poslední svěřenecký správce pan Ulrich Ferdinand kníže Kinsky se stal po připojení Sudet 10. října 1938 říšským státním občanem a rovněž jeho svěřenecký dědic, nezletilý syn pan Franz Ulrich kníže Kinsky je německým státním občanem," uvádí se v žádosti. Její kopii v původní německé i přeložené verzi zveřejnili ministr kultury Pavel Dostál, advokát Aleš Pejchal a ředitel Národní galerie Milan Knížák.




(Zdroj a více informací: ihned.cz)



František Oldřích Kinský se chystá uspořádat tento týden tiskovou konferenci jako reakci na tvrzení ministra kultury Pavla Dostála. V paláci Kinských na Staroměstském náměstí se s největší pravděpodobností konat nebude, na to by šéf Národní galerie Milan Knížák mohl jen těžko přistoupit.



Úterý 28. října


Prezident Klaus rozdal dvacet vyznamenání



Tradiční státní vyznamenání udělovaná při příležitosti svátku 28. října jsou rozdána. Z rukou prezidenta Václava Klause je letos převzalo 20 lidí. Klaus tato ocenění za mimořádné zásluhy a činy rozdával poprvé. Dvě vysoká vyznamenání udělil in memoriam již mrtvým osobnostem.








Klaus s řády a medailemi šetřil. Ocenil pouze dvacet osobností, tedy několikanásobně méně, než bylo zvykem za Havla.






(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Přestože mezi dvaceti vyznamenanými byli příznivci ODS nebo samotného Václava Klause, není prezidentovi co vytknout, takové skutečnosti provázely ocenění i v minulých letech a navíc takto vyznamenaných sob jsou jen dvě desítky a všichni si ocenění zasloužili..




Středa 29. října


Tuto sobotu skončí desetníky a dvacetníky, za několik let je nahradí centy



Mince v hodnotě deset a dvacet haléřů přestanou definitivně platit již tuto sobotu. Většina lidí se raduje z toho, že se jim peněženky odlehčí od téměř nepotřebných mincí, zhruba za sedm let po chystaném zavedení eura je ale nahradí stejně "hodnotné" evropské centy či dvoucenty.








"Lidé, kteří se radovali, že se malých mincí definitivně zbaví, budou zřejmě zklamáni. Po přijetí eura, někdy po roce 2010, budou mít drobné v peněženkách zpět," řekl dnes analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Konečně. Desetníky a dvacetníky byly už dávno na odpis, už ani děti si je nestrkaly do prasátek!




Čtvrtek 30. října


Odvolací soud potvrdil Srbovi osm let



Odvolací soud přezkoumal rozsudek soudu v Českých Budějovicích. Pro Karla Srbu potvrdil původní rozhodnutí: trest osmi let odnětí svobody. Odvolání Tomšovicové a Volfa soud zamítl. Slavík dostal peněžitý trest dvacet tisíc korun za to, že získal peníze z prodeje semtexu. Proti dnešnímu verdiktu se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.









Obhájci Srby po skončení procesu novinářům oznámili, že se na Nejvyšší soud rozhodně obrátí, v případě neúspěchu jsou ochotni jít až k Ústavnímu či Evropskému soudu pro lidská práva. Dovolání zváží také státní zástupce.




(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Škoda, že se v závalu diskusí o významu přímého přenosu zapomnělo na podstatu věci - o čem vlastně kauza Srba je?




Pátek 31. října


Chadimová přijala milost



Marta Chadimová, která je stíhána kvůli údajnému restitučnímu podvodu, přijala prezidentskou milost. Tu jí udělil v roce 1995 tehdejší prezident Václav Havel, Chadimová přesto několik let trvala na soudním projednání. Její trestní kauza přijetím milosti definitivně končí.








Civilní spor se státem o dům a zahrady na Loretánském náměstí, které získala v restituci na počátku 90. let, 8. října pravomocně prohrála a majetek musí vrátit. Její právník zvažuje v této občansko-právní věci mimořádný opravný prostředek - dovolání k Nejvyššímu soudu.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Před třemi týdny prohrála Marta Chadimová další soud o restituci domu na Loretánském náměstí, doklady o restituci objektu byly nepravé. Kdo je zfalšoval? To už se nikdy nedozvíme, stejně jako pravdu o nárokované části strahovského kláštera. Spravedlnosti není nikdy dost!!!