Reflex č. 46

V tomto čísle si můžete přečíst rozhovor s hercem Markem Taclíkem, sondu do světa českých novin, causu Albert Camus, rozhovor s předním českým architektem Ivanem Kroupou nebo genius loci o Arlingtonském hřbitově, kde byl před čtyřiceti lety pohřben John Fitzgerald Kennedy.

Zde najdete kompletní obsah čísla 46 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Marek Taclík chtěl být původně náčelníkem Apačů, později muzikantem. Stal se však hercem a nyní působí v pražském Činoherním studiu, kde získal úspěch v řadě rolí. Jeho jméno se stalo známým zejména po filmovém debutu ve snímku režiséra Davida Ondříčka Jedna ruka netleská. Rozhovor s ním vedl Honza Dědek.



Foto
Na svátek všech zemřelých se tradičně vyráží na hřbitovy a stále častěji i k silnicím. Dušiček kolem nich každoročně přibude nejméně půl druhého tisíce. Na hřbitov chodí děti vzpomínat na rodiče, u silnic je tomu naopak. Ze zvlášť povedených úseků by se mohly zřídit pěší zóny - mrtvých přibude a courat se po krajnici za plného provozu není bezpečné. Během cesty z Prahy k Dolnímu Dvořišti pochopíte mnohé - například to, že stát zcela rezignoval na prosazování jakýchkoli pravidel, předpisů a zákonů. Dělá-li to, pak jen hodí-li se to někomu. Silnice, sex a pomníky jsou toho příkladem. Více Radek Bajgar.

Foto
Většina českých deníků patří zahraničním majitelům. Skoupili je v první polovině devadesátých let a postupně si rozparcelovali místní trh. Daří se jim plnit jejich podnikatelské záměry? A jak se vede českým novinám pod "německou nadvládou"? Zatím to nevypadá zle, ale na místě je otázka, jak by se tito vydavatelé zachovali, kdyby přišla opravdová krize v česko-německých vztazích. Nebo kdyby někdo ohrožoval jejich podnikatelské zájmy. Sondoval Jan Potůček.


Foto
Ženy ho milovaly, nejbližší přátelé zahrnovali nadšenými superlativy. Ale také byl ostouzen, napadán levicovým i pravicovým tiskem, označován střídavě za komunistu i antikomunistu. Nenáviděli ho fašisté i socialisté. Ale na jednom se shodli všichni: Albert Camus, od jehož narození uplynulo 7. listopadu devadesát let, byl nepochybně jedním z největších spisovatelů dvacátého století. Causou se zabýval Jiří Žák.

Foto
Ivan Kroupa patří ve svých třiačtyřiceti letech k předním českým architektům. Jeho kvality jsou uznávány i v zahraničí. Stavby , které navrhl, nesou zřetelný, na první pohled znatelný rukopis, jenž bývá označován jako zdařilý příklad minimalistického stylu. Nedávno proběhla v pražské Galerii Jaroslava Fragnera výstava jeho projektů zahrnující období posledních patnácti let. Více Petr Volf.

Foto
Pětadvacátého listopadu 2003 uplyne čtyřicet let ode dne, kdy byl na Arlingtonském hřbitově pohřben 35. prezident Spojených států amerických, John Fitzgerald Kennedy. Pro mnoho návštěvníků je toto místo hlavním vlasteneckým symbolem, ač ze všech sto patnácti amerických národních hřbitovů, není ani nejstarší, ani největší. Historie jeho vzniku i okolnosti pohřbů některých významných osobností patří k pozoruhodným příběhům. Genius Loci a Veronika Bednářová.