Země úředníků

Novoroční projev prezidenta zřejmě zazní i na Nově. Na Invexu byl spuštěn nový informační portál o státní správě. Soud s Martou Chadimovu skončil v její neprospěch. V Čechách je přes čtvrt miliónů úředníků. Bulvární deník Inpuls zanikl.

Pondělí 6. října


Klaus bude vítat Nový rok i na Nově



Novoroční projev prezidenta už nebude výsostnou záležitostí České televize. Nova jedná s Hradem o tom, že by se nový prezident Václav Klaus objevil den po Silvestru i na komerční televizi. "Nebudeme nikomu bránit, aby si projev předtočil," řekl iDNES šéf tiskového odboru Hradu Petr Hájek.








Potvrdil, že Nova s Hradem o Klausově novoročním projevu jedná. Jasno by prý mělo být do konce října.




(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Původní zprávu časopisu Reflex si můžete přečíst
zde.



Úterý 7. října


Nový portál s informacemi o veřejné správě spuštěn



Dnes byl spuštěn na veletrhu Invex informační portál www.portal.gov.cz , který podává informace o státní správě a je spravován Ministerstvem informatiky vedeném Vladimírem Mlynářem. Portál by měl umožnit občanům, získat informace o úřadech, kontakty na ně, informace o všech obcích ČR, o zákonech ČR i EU. Nejdůležitější sekcí tohoto portálu pro řadového občana je podsekce nazvaná životní situace. Životní situace obsahují návod na jejich řešení. Které doklady jsou potřeba na jejich vyřízení, jaké právní předpisy se k té či oné situaci váží. Jak server říká, jedná se o "běh na dlouhou trať".








Tato sekce bude podle zřizovatele postupně doplňována podle požadavků občanů. Nyní občan může nalézt potřebné informace o vydání cestovních dokladů, občanského průkazu, řidičského průkazu, žádost o výpis z katastru nemovitostí nebo třeba informace o základní vojenské službě.






(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Proč prodávat polotovar? Nebo je to už konečná fáze?




Středa 8. října


Chadimová bude vracet majetek



Marta Chadimová musí státu vrátit dům a zahrady na Loretánském náměstí v Praze 1. Obvodní soud už v lednu rozhodl, že majetek získala v restituci díky padělaným listinám. Pražský městský soud dnes verdikt potvrdil, podvod však nemůže potrestat kvůli milosti, kterou Chadimové udělil Václav Havel.






Majetek v historickém centru Prahy je předmětem soudních sporů Marty Chadimové již více než 11 let. Na podzim 1991 požádala Chadimová Bytový podnik Prahy 1 o vydání domu na Loretánském náměstí. V prosinci pak ústně informovala opata premonstrátského řádu o dokladech, podle nichž má nárok na část budov a pozemků Strahovského kláštera. Celkem jde o majetek v hodnotě přes 40 milionů korun.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Pokud se paní Chadimová upsala k pokračování procesu, měla k němu alespoň chodit a to i za účasti novinářů. Cítí-li se bez viny, nemá se přece za co stydět. A navíc deset let zaměstanávala řadu lidí, kteří už dávno mohli řešit jiné spory!




Čtvrtek 9. září


Úředníků už je přes čtvrt miliónu



Nikdy v historii nebylo v zemi tolik úředníků jako nyní. Podle údajů Českého statistického úřadu překročil v prvním pololetí počet zaměstnanců státní správy poprvé od roku 1993 hranici 250 tisíc lidí.






Devět měsíců po zániku okresních úřadů se navíc ukazuje, že na mnoha místech se reforma veřejné správy, která měla celý systém zlevnit a zjednodušit, nepovedla.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Tahle bitva byla předem prohraná!




Pátek 10. září


Inpuls končí. Zkrachoval



Pouhých pět měsíců vydržel na českém mediálním trhu bulvární deník Inpuls. V sobotu vyjde jeho poslední výtisk. Titul končí kvůli finanční situaci a soudním sporům. Před dvěma týdny prohrál spor o název s Radiem Impuls. Soud rozhodl, že se deník musí přejmenovat.







Deníky svůj název kosmeticky upravil z Impuls na Inpuls. Rádio proto hrozilo další žalobou.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Alespoň někdo byl soudný. Inteligetní bulvár by se měl opravdu dělat inteligentně!