Festival poezie - znovu v Olomouci!

Olomoucký festival, na němž básníci přicházejí na svět ke čtenářům, ještě ani nezačal, nicméně si zaslouží pár slov na přivítanou. Opět je jeho ředitelem Martin Pluháček, brněnský básník a nakladatel - a znovu se festival bude pyšnit hojnou účastí renomovaných básnických tvůrců ze zahraničí: však si také festival zvolil přiléhavý název Poezie bez hranic.



V tomto směru se pomyslné hranice poezie skutečně rozšířily. Vždyť až do roku 2000 se podobný festival poezie konal několik let v jihomoravském Bítově pod kuratelou místního "hradního pána", známého poety Jiřího Kuběny. Bítovská setkání básníků a kritiků si určitě získala patřičný ohlas (též kvůli pár aférám, které se odehrály v hradních, pohříchu spíše ve vinárenských prostorách), pak se ale zdálo, že festivalům zaklinkal umíráček. Jenže štafety či žezla se chopil agilní M. Pluháček a nyní se básníci setkávají v Olomouci již potřetí - a lze se na co těšit.

Zdá se, že v případě Olomouce je mnohem víc než na Bítově důležité "být při tom". Z bítovských rokování pokaždé vycházely sborníky, zatímco olomoucké schůzky s múzou poezie jsou daleko spontánnější, mnohem víc se klade důraz na setkávání, nikoli na rokování (tj. na přednášky znalců spojené s vlnami diskusí). Festivaly v metropoli Hané chtějí být živější, ale i senzačnější, až extravagantnější: například loni se jeden recitační pořad odehrával v prostorách místního nevěstince. Za antických časů sice kurtizány a hetéry holdovaly poezii i poetům, leč dnešní rutinované sexuální pracovnice si určitě s nějakými hranicemi poezie hlavu nelámou. Proto můžeme uvítat, že letos má být dění tradičnější: poetický happening "noc básníků" se odehraje v bohémské putyce Ponorka a většina veršů zazní v Divadle hudby.

Program festivalu se protáhne na celých pět dní a zúčastní se ho básníci ze třinácti zemí, čili půjde o impozantnější akci, než jaké jsou jarní pražské Festivaly spisovatelů. A kdo bude reprezentovat českou poezii? Posmrtně Václav Ryčl, jenž spáchal roku 1994 sebevraždu, z Paříže má přijet legendární Věra Linhartová, z domácích hvězd Viola Fischerová a Josef Topol (známější jako dramatik), ze Slovenska Egon Bondy - a účast přislíbil i Václav Havel, který má v Olomouci své místo jako někdejší autor experimentální poezie. Leč sečteno a zváženo, hlavně ať jsou přitom také čeští básníci! Některých se už moderní poezie jako by netýkala, jiných se naopak týká až moc, setrvávají ale ve svých slujích. Přitom je poezie skutečně bez hranic!