Smích Vladimíra Špidly

Od příštího roku stoupnou důchody o dvě procenta. Jak zatočit s Internetem do škol? Policejní prezident Jiří Kolář přemýšlí nad odchodem ze své funkce. Miloš Zeman si bez ostychu vystřihl hodinové vystoupení, které bylo nejen k pousmání, Vladimír Špidla se může zasmát opravdu od srdce.

Pondělí 22. září


Vláda schválila zvýšení důchodů o dvě procenta



Důchody od ledna příštího roku stoupnou o dvě procenta, což v průměru znamená 144 korun měsíčně. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl Jindřich Marek z tiskového oddělení Strakovy akademie.









Reálná hodnota penze však poklesne pod úroveň roku 1989 - z letošních 100,3 na 99,4 procenta hodnoty starobního důchodu před 14 lety. Sníží se také jeho hodnota vůči průměrné hrubé mzdě o 1,6 procenta na 40,7 procenta.






(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Zvýšení důchodů - to zní hezky, ale vzhledem k tomu, že důchody nestoupají úměrně celkovému zdražování, tak je zbytečné se takovým slovíčkařením jakkoliv zabývat.



Úterý 23. září



Buzková může vypovědět smlouvu na Internet do škol




Smlouva, kterou uzavřelo ministerstvo školství před dvěma lety s generálním dodavatelem programu Internet do škol, je pro stát nevýhodná. Náklady ve výši 1,36 miliardy byly využity neúčelně.








Tak zní hlavní sdělení materiálu o finančních potížích internetového projektu, který včera vládě předložila ministryně školství Petra Buzková.










(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Tenhle projekt je jedním z největších provarů od roku 1989 a vláda by měla s lidmi, kteří se na něm podíleli ze široka zatočit. Pokud si to vezme na starosti Petra Buzková, nejsme si jisti, zda budou viníci dostatečně potrestaní, ale malou šanci jí dáváme, protože nám i jí je jasné, že by si tím ve svém funkci mohla aspoň částečně napravit reputaci.




Středa 24. září


Šéf policie zváží odchod



Z fatálního selhání policie, při němž policisté zaměnili osm vražd za sebevraždy, hodlá policejní prezident Jiří Kolář vyvodit osobní zodpovědnost. "Úvahy o mém odstoupení nejsou nevýznamné, pokud by se ukázalo, že aféra vraždících manželů Stodolových poškodila důvěru policie u veřejnosti nad únosnou mez."





"Za dvaatřicet let služby u policie jsem se při vyšetřování vražd ještě nesetkal s takovým šlendriánem." .



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Je úctyhodné, že chce policejní prezident Jiří Kolář začít u sebe, pokud se chce zodpovídat za činy jeho podřízených, mohli by tak učinit i jeho nadřízení. Jak dlouho by asi trvalo než by se přišlo na to, že policisty nikdo neřídí? Nebo ještě jinak - přišlo by se vůbec na to?




Čtvrtek 25. září


Zeman se "vrací", aby potopil reformu



Jen několik hodin před pátečním hlasováním sněmovny o důvěře vládě a těsně před schvalováním konečné podoby reformy veřejných financí se bývalý premiér Miloš Zeman pokusí přesvědčit část poslanců ČSSD, aby svůj postoj k reformě zvážili.







Na ekonomické konferenci v Praze na Žofíně dnes představí svou představu ekonomické reformy. Je odlišná od té, kterou prosazuje vláda Vladimíra Špidly. Od zimního neúspěchu při volbě prezidenta půjde o první Zemanovo zásadní vnitropolitické vystoupení. Zeman ale zároveň říká, že v žádném případě nejde o pokus vrátit se do nejvyšší politiky. "O comeback se většinou pokoušejí neúspěšní politici. A já jsem myslím dokázal dost, než abych se pokoušel o comeback," řekl včera expremiér.




(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Zeman už je mimo dlouho, ale tohle už bylo na všechny moc.




Pátek 26. září


Vláda hlasování ve sněmovně přežila



Kabinet Vladimíra Špidly ustál hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Opozici nestačilo 98 hlasů jejích poslanců; proti návrhu se totiž vyslovilo sto zákonodárců vládní koalice, jen rebelující Josef Hojdar se zdržel hlasování. Krátce po neúspěšném pokusu o svržení vlády prohlásili představitelé ODS, že si koalice udržela většinu jen zastrašováním a nátlakem.



Výsledek hlasování nebyl překvapivý. Pro vyslovení nedůvěry vládě bylo třeba nejméně 101 hlasů. Opozice šla do dnešního hlasování pouze s 98 hlasy. ODS a KSČM mají sice dohromady 99 poslanců, ale komunista Josef Mandík je dlouhodobě hospitalizován.









(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Přežijí také obyčejní lidé?