Korupce hýbe Českem

Záhada století - všichni vědí o korupci, nikdo ji ale na vlastní kůži nezažil. Prezidentský pár si zakládá nadaci. Základní vojenská služba by měla skončit v roce 2005. Unionistka Hana Marvanová opouští parlament. Víte, který politik je nejméně oblíbený?

Pondělí 15. září


Musíme uplácet, tvrdí polovina lidí



Osmnáctitisícový úplatek se dává za přijetí na vysokou školu. Přes deset tisíc stojí urychlení lékařského zákroku. A šest tisíc se dává úředníkům za rychlé vydání stavebního povolení. Takové částky v průměru uváděli lidé, kteří v exkluzivním průzkumu agentury SC&C pro MF DNES odpovídali na otázku, zda byli nuceni předat úplatek.








Z průzkumu také vyplývá, že s úplatky se ve svém okolí setkalo 76 procent dotazovaných - tolik jich odpovědělo ano na otázku, zda někdo z jejich okolí musel dát úplatek, aby dosáhl nějakého úředního úkonu či kvalitní služby.





(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Üplatky se dávají, ale nikdo je nebere! A pak potkáte doktora, který Vašemu dítěti s úsměvem nabídne pozornost z bonboniéry od těch, co neuplácejí. Je to divnej svět ...



Úterý 16. září



Klaus překonal nechuť a má nadaci




Prezident Václav Klaus překonal svou několikrát vyjádřenou nechuť k humanitárním nadacím. Jak v pondělí napsal týdeník Euro, prezident spolu s manželkou založil počátkem srpna Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových, který má podle svého statutu podporovat humanitární a vzdělávací projekty.








Ještě před rokem se přitom Václav Klaus k podobným aktivitám stavěl velmi rezervovaně: "Já příliš nevěřím v ostentativní akce sdružení, jako jsou Výbor dobré vůle, Vize 97, Člověk v tísni," řekl Klaus v říjnu 2002 v rozhovoru pro MF DNES v narážce na svého předchůdce Václava Havla.









(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Jak je vidět, prezident totálně změnil svůj dřívější názor na nadace. Tvrdil totiž, že na Člověka v tísni nebo Vizi 97 příliš nevěří. Možná to bylo proto, že prezidentova Nadace Václava Halva, založená v roce 1991, nikdy nepředložila výroční zprávu o hospodaření. Každopádně nám není jasné, proč se kolem Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových dělají takové tajnosti.




Středa 17. září


Povinná vojna by mohla skončit už v roce 2005



Už v roce 2005 by podle ministra obrany Miroslava Kostelky mohla skončit základní vojenská služba. Kostelka považuje termín o rok dříve než se plánovalo za reálný. Rok 2006 je pak nejzažší varianta. Ministr dokonce připustil, že ideální by z hlediska personálního i finančního bylo, aby poslední branci nastoupili v roce 2004.





S novou podobou reformy armády seznamuje vedení ministerstva dnes a ve čtvrtek poslance ze sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Doufejme, že se ten termín ukončení opět nezmění. Už dnes je totiž dost těch, kteří v domnění, že už vojnu řešit nemusí, mají plnou hlavu starostí. Proto si v obodobných případech nechejte raději otevřená zadní vrátka.

Čtvrtek 18.. září


Reforma: džentlmenské dohody stranou



Bude Marvanová hlasovat? Tato otázka nyní hýbe koalicí. Pokud by totiž unionistka po porodu do sněmovny přišla, neohrozil by vzhledem k plánované absenci komunisty Mandíka přijetí reformy ani rebelující poslanec Hojdar.






Česká vláda má stále ještě naději, že se jí podaří prosadit reformu veřejných financí. A to i v případě, že by poslanec Josef Hojdar dodržel své hrozby a postavil se proti svým kolegům. Koalici totiž nyní nahrává skutečnost, že unionistka Hana Marvanová porodila syna. Stalo se tak v úterý, a ne v původně předpokládaném termínu, který lékaři stanovili na 25. září. Matka i syn jsou podle všeho v dobrém zdravotním stavu, a je tedy možné, že se poslankyně bude moci zúčastnit nadcházející schůze sněmovny.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Přestože si Hana Marvanová nechala Poslaneckou sněmovnou zřídit "kojírnu", své mateřství si bude podle všeho užívat doma. A co? Taková místnost na kojení se může vždycky hodit! A navíc - když si uvědomíme, jak mocný je pohled novorozeněte do matčiných očí, nemůžeme se paní Marvanové vůbec divit, zvlášť v současné politické náladě.




Pátek 19. září


Oblíbenost politiků klesá



Dlouhodobě nejpopulárnější politici si přes prázdniny udrželi své postavení, přestože jejich oblíbenost u lidí poklesla. Popularita Stanislava Grosse, Petry Buzkové (oba ČSSD) a Mirka Topolánka (ODS) je zřejmě přímo úměrná tomu, jak byli vtaženi do konkrétních konfliktů na politické scéně. Vyplývá to ze dnes uveřejněných výsledků průzkumu STEM z počátku září.



Oblíbenost ministra vnitra Grosse poklesla z květnových 72 na současných 65 procent, což je nejnižší popularita od roku 1996. Stejně je na tom i ministryně školství Buzková, kterou příznivě hodnotí něco přes polovinu dotázaných.









(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Absolutním vítězem v neoblíbenosti se stala ministryně zdravotnictví Marie Součková - upřímně gratulujeme ....