Co najdete v Reflexu č. 28?

V Reflexu číslo 28 si můžete přečíst mimo jiné o soumraku celních kontrol na hraničních přechodech, o česko - slovenském protokolu o podmínkách studia na vysokých školách nebo o "umělecké olympiádě" v Benátkách. Čekají vás také rozhovor Jiřího Rulfa s geologem Václavem Cílkem a portrét Olgy Havlové.

Zde najdete kompletní obsah čísla 28 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
Až vám někdo během dovolené poleze na hranicích do kufru, vězte, že to bude asi naposled. V květnu příštího roku vstoupíme do Evropské unie a celníci z hraničních přechodů budou hledat práci. Pokud si ji už nenašli.




Foto
V posledních letech zavaluje Franz Kinsky české soudy žádostmi o vydání rozsáhlého majetku svých předků, zkonfiskovaného v roce 1945 Benešovými dekrety. Stanislav Motl se podrobně zabýval chováním jeho otce, přesvědčeného stoupence Adolfa Hitlera a o loajalitě vůči Československé republice nemůže být v tomto případě žádná řeč.



Foto
Během deseti let zažijeme možná opět povodeň, která se bude hodně podobat té loňské, připouští geolog, klimatolog a občasný překladatel zenových textů Václav Cílek v rozhovoru s Jiřím Rulfem. Jak se na ni můžeme připravit?




Foto
V lednu 1999 podepsali český a slovenský ministr školství protokol o podmínkách studia na vysokých školách. Češi mohou bezplatně studovat a mají nárok na kolej na Slovensku a naopak. Po čtyřech letech u nás studuje téměř 7 000 Slováků, na Slovensko odešlo pouze 300 Čechů. Některým z nich se zde nelíbí a Petru Holcovi svěřili, že se chtějí vrátit domů. Zde je však většina škol plná - i kvůli sedmi tisícovkám Slováků.




Foto
Umělecká olympiáda proběhla v Benátkách. Na nejrozsáhlejší přehlídce současného umění, která je k vidění, samozřejmě nechyběl Petr Volf a Petr Jedinák. Dobrou zprávou je, že se na ní prosadili i čeští umělci.




Foto
Už je to přes sedm let, co nežije, ale to, co na ní bylo cenné, není dnes méně zřetelné než dřív. Naopak, jako kdyby to vystupovalo jasněji. Pavel Kosatík shrnuje její portrét do jedné věty: Olga Havlová patřila k lidem, od kterých se dá učit, jak žít. V letošním roce by oslavila své sedmdesáté narozeniny.