Zeman útočí

Někteří členové ODS si brousí zuby na čelní pozice ve vládě. Vicepremiér Petr Mareš hodlá zmírnit tresty pro konzumenty marihuany. Vladmír Špidla chce v rámci ušetření zrušit či sloučit některá ministerstva. Soud rozhodl, že únorová stávka tramvajáků byla protizákonná. Miloš Zeman podnikl z Vysočiny další útok proti současnému vedení ČSSD.

Pondělí 23. června


ODS se chystá na předčasné volby



Občanská demokratická strana se začala připravovat na pád Špidlovy vlády a zabývá se myšlenkou na předčasné volby. A to už v příštím roce. "Nemůžeme neuvažovat o předčasných volbách. Kdyby vláda podala demisi, což ostatně premiér nevyloučil, musíme být připraveni," říká místopředseda ODS Jan Zahradil.







ODS probírala nejrůznější scénáře opakovaně na grémiích strany. Jasněji přitom bude už v červenci, kdy se začne projednávat vládní reforma veřejných financí. Právě jejím úspěchem premiér Špidla podmínil další existenci současného kabinetu.




(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Od chystání ještě daleko k avizované skutečnosti, že se do té doby všechno ještě může změnit, ale děkujeme za informaci - "Topolánek vždy připraven."



Úterý 24. června


Mareš: Diskuse o konopí je krok vpřed



Vicepremiér Petr Mareš (US-DEU) pokračuje ve svém tažení, na jehož konci má být svoboda kuřáků marihuany. Jeho návrh na zmírnění restrikcí proti uživatelům konopných produktů leží na ministerstvu spravedlnosti. Jakou má ve vládě a poté v parlamentu šanci? "Bude to zhruba fifty fifty," míní Mareš.





Připomněl, že tato otázka rozděluje politické strany napříč. Snad jen lidovci budou asi jednotně proti dekriminalizaci marihuany.





(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Na Marešovi je nejen sympatické, že se snaží alespoň částečně dekriminalizovat spotřebitele marihuany, ale také přiznání, že si sám bez dalších následků "zahulil".




Středa 25. června


Špidla slíbil, že zruší některá ministerstva



Ve vládní koalici se začalo mluvit o další možnosti, jak ušetřit. Ještě v tomto volebním období chce premiér Vladimír Špidla snížit počet ústředních orgánů státní správy. "Ani ministerstva z toho nejsou vyloučena," řekl včera předseda ČSSD. Již v neděli v noci po jednání špiček stran vládní koalice Špidla naznačil, že není spokojen s tím, že ve státním rozpočtu je 37 samostatných kapitol ústředních orgánů státní správy. Včera upřesnil, že míří i na počet ministerstev.




Naznačil i to, kde našel inspiraci. "Mluvil jsem s rumunským ministerským předsedou Iliescem. Řekl mi, že zrušili čtyři ministerstva. Takže to jde," prohlásil Špidla po jednání své vlády. Podle něj je správné uvažovat, jestli by i v Česku nebylo možné některá z nich sloučit, nebo rovnou zrušit.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



A co takhle rozpustit Senát nebo dokonce vládu? Šetřit se musí, některá ministerstva, třeba to pro místní rozvoj, jsou opravdu nadbytečná, ale kultura a školství? Mimochodem máme tip pro ČT: přímý přenos z diskuse představitelů jednotlivých ministerstev o jejich zásluhách a významu.




Čtvrtek 2. října


Poslanci přišli o alkohol v bufetu



Těžké časy nastanou poslancům a dalším lidem, kteří kupovali v jakoukoli denní dobu alkohol ve známém bufetu vedle jednacího sálu Poslanecké sněmovny. Její šéf Lubomír Zaorálek (ČSSD) tam totiž s okamžitou platností zakázal lihoviny prodávat.





Zákaz přišel po skandálu poslance za ODS Petra Kotta, který se v pátek údajně opil v restauraci U Schnellů vedle parlamentu tak, že nebyl schopen přijít do sněmovny hlasovat. Bez alkoholu tak zůstanou dvě místa - bufet, který je v prvním patře parlamentní budovy nedaleko jednacího sálu, a jeho pobočka ve druhém patře. Ředitel Zaorálkovy kanceláře Jan Prokeš řekl, že na ostatní restaurace v budově parlamentu se zákaz nevztahuje.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Nic proti, všichni chceme přidat, ale tahle akce byla opravdu nevydařená!




Pátek 27. června


Gross a Špidla musí pryč, radí Zeman



Expremiér Miloš Zeman si opět zpestřil odpočinek na Vysočině vzkazem do Prahy. Jeho článek pro vnitrostranický občasník 3D je zatím nejostřejším útokem proti současnému vedení ČSSD. Zeman předpovídá Špidlově vládě brzký pád a těší se na něj. Strana potřebuje silnějšího vůdce, tvrdí.





"Teprve v katarzi a kataklyzmatu naší volební porážky se ČSSD může očistit," píše Zeman v článku nazvaném Poslední knížecí rada z Vysočiny.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



No Comment. Úsudek si uděláte sami, když si přečtete knížecí radu z Vysočiny v plném znění.