Reflex č. 26

Teheránský taxikář jako průvodce redaktora Dana Hrubého a fotografa Jana Šibíka. Poprvé po osmi letech se karlovarský filmový festival bude muset obejít bez bratří Cabanů. JIří X. Doležal a jeho vyprávění o velkých krádežích nedávné doby. Jaké je zákulisí firem McDonald´s a KFC? Causa George Orwell.

Zde najdete kompletní obsah čísla 26 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto




Foto
"Vím, že si v Evropě a v Americe myslíte něco jiného, ale celý Írán nenávidí ájatolláhy, "tvrdil teheránský taxikář, když tento víkend provázel městem redaktora Dana Hrubého a fotografa Jana Šibíka. Ti měli možnost se přesvědčit, že strach a svobodomyslnost volně prolínají společností. Největší obavy probouzejí takzvané basídže, milice dohlížející na dodržování islámského práva. Tito náboženští fanatici a Pomocníci Strany Boha, krátce před příjezdem pracovníků Reflexu zaútočili na studenty Teheránské univerzity.


Foto
Bratři Michal a Šimon Cabanové platí už dvě dekády za uznávanou profesionální značku. Letos poprvé po osmi letech se neobjeví na filmovém festivalu v Karlových Varech, jehož image originálně vytvářeli. Jejich umělecká kariéra započala jako půlnoční překvapení na maturitním večírku v roce 1980, později založili baletní jednotku Křeč. Před časem inscenovali Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky v Národním divadle. Vyhlášení avantgardisté se tak oficiálně stali klasiky, mohla po rozhovoru s nimi konstatovat Veronika Bednářová.

Foto
"Přihlásil se po telefonu a chtěl peníze. Říkal si Vláďa. Že je uprchlý člen gangu. Nebyl, lhal, byl stíhaný na svobodě. Policie toho zatím na něj má jen na tři roky, vazba není nutná. Chtěl tak malou sumu, že mu ji Reflex dal - a já s ním dva dny chodil po Praze kolem klenotnictví, která vykradl a poslouchal jeho příběh, začíná své vyprávění o velkých krádežích poslední doby Jiří X. Doležal.


Foto
Za smaženými kaloriemi firem McDonald´s a KFC se skrývá něco ještě mnohem vydatnějšího. A sice to, jak titáni rychlého občerstvení dokáží ještě efektivněji než hovězí či kuřata zpracovávat lidský faktor. Takže na konci procesu vyjede stejně chutnající a co nejlevnější zaměstnanec. Více Petr Holec.

Foto
George Orwell byl jednou z klíčových literárních osobností studené války. Jeho jméno se stalo mýtem. Z dnešního pohledu se zdá zcela zřejmé, že v této válce stál na správné straně - dokázal celkem přesně odhadnout, kam povedou totalitární režimy socialistického východního bloku. Orwell se mnohým jevil jako antikomunista s téměř prorockými schopnostmi. Přečteme-li si však důklaqdně jeho romány a eseje, okamžitě zjistíme, že to tak jednoduché rozhodně nebude.