Nova patří všem!

Přestože byla vládě vyslovena důvěra, premiér Vladimír Špidla neváhal a odvolal ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka. ODS se v loňském roce dostávalo tučných sponzorských darů. Česká republika musí zaplatit 10,2 miliardy korun, což je nejvyšší penále v české historii.

Pondělí 10. března


Klaus pochválil Havla a žádá podporu občanů



"Nedochází k žádnému revolučnímu zvratu," řekl ve svém prvním projevu nový prezident.



Ve smířlivém tónu se včera nesl první proslov nového prezidenta k občanům. "Dívejme se do budoucnosti s důvěrou a optimismem. A s úsměvem," řekl Václav Klaus.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Prezident pro všechny? Uvidíme, jak dlouho bude Klausovi vyhovovat masarykovská image.




Úterý 11. března


Vláda pokračuje, má 101 hlasů



Vladimír Špidla si může alespoň na čas vydechnout. Jeho vláda dostala podle očekávání důvěru sněmovny. Pro hlasovalo všech 101 koaličních poslanců, proti byli komunisté a ODS. Nechyběl nikdo. O pokračování koaličního kabinetu tak rozhodl stejně jako loni po parlamentních volbách jediný hlas.



Po vyhlášení oficiálních výsledků poděkoval premiér Špidla poslancům za vyjádření důvěry.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Nejtěsnější rozdíl umožnil vládě pokračovat, přestože se premiér Špidla usmíval, výsledek není rozhodně důvodem k radosti. Politické spory mezi jednotlivými členy vlády se totiž vyslovením důvěry nevyřeší a podle toho, co následovalo v zápětí se o stabilitě vlády nedá ani v nejmenším diskutovat.




Středa 12. března


Dary sponzorů: ODS dostala nejvíc



Politické strany přiznávají sponzorské dary. Tradičně nejlépe dopadla ODS. Od sponzorů loni získala 56 milionů korun, což je nejvíce v historii strany. Až daleko za ní skončila vládní ČSSD. Sponzoři jí dali "pouhých" 16 milionů.




Podle hlavní manažerky ODS Libuše Benešové se sponzorství politických stran pohybuje v periodách.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



ODS může být opravdu spokojena. Shromáždit sponzorské dary v takové výši je rozhodně obdivuhodné a ti, co se o to svými schopnostmi zapřičinili, odvedli "úctyhodný" kus práce. My můžeme jen doufat, že třeba strana konečně zaplatí svým členům školení o používání mobilů.




Čtvrtek 13. března


Rusnok: Špidla mě vyhazuje, protože jsem volil Klause



Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok (ČSSD) musí opustit vládu. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) navrhl prezidentovi Václavu Klausovi, aby Rusnoka odvolal. Pokud prezident žádosti vyhoví, jde o první změnu kabinetu poté, co byl loni v létě sestaven. Jeho nástupcem v křesle šéfa resortu průmyslu se má stát úřadující předseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban. Vyplnily se tak předpovědi, že poté, co Špidlova vláda získala v úterý důvěru Poslanecké sněmovny, sáhne premiér k personálním změnám svého týmu.



Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok na dnešní tiskové konferenci přiznal, že v tajné volbě nevolil kandidáta vládní koalice Jana Sokola, ale Václava Klause z opoziční ODS. Současně se domnívá, že to je hlavní důvod, proč ho Špidla už nechce ve vládě.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Takřka pár hodin poté, co byla podpořena vláda, začal premiér s čistkou mezi svými nejbližšími. Člověk by čekal postup úplně opačný. V zákulisí se mluví i o vyhazovu ministryně zdravotnictví Marie Součkové, kterou do vlády protlačil právě premiér Špidla. Neposlušnost se v ČSSD, zdá se, nevyplácí.



Pátek 14. března


Česko zaplatí kvůli Nově miliardy



Každý divák televize Nova si může po pátku říkat, že je to opravdu "jeho" televize. Daňoví poplatníci za ni zaplatí přes deset miliard korun.



Arbitři už v září 2001 ve Stockholmu rozhodli, že Česká republika dostatečně neochránila investice společnosti CME v televizi Nova, když ji v roce 1999 Vladimír Železný odřízl od amerických partnerů.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)


Nejen prezident, ale i Nova od nynějška patří všem. Každého občana České republiky bude totiž stát tisíc korun. Vladimír Železný si ovšem stále myslí, že se arbitráž Novy netýká, někteří vládní činitelé dokonce našli i viníka, prý je jím Rada České televize. Myslíte si to také?