Vojáci, póózor aneb Zahradilovy ambice

Českou republiku čeká profesionalizace armády, alespoň polovina branců se tak v příštím roce "vyhne" vojně. Komunisté ovládnou třetí největší české město. Generální ředitel České televize Jiří Balvín se může právem bát o své křeslo. Místropředseda ODS Jan zahradil má ambice, které nazývá "pomoci straně".

Pondělí 11. listopadu


ODA plánuje sloučení s Evropskými demokraty



Občanská demokratická aliance se s největší pravděpodobností sloučí s Evropskými demokraty pražského exprimátora Jana Kasla.



Předseda aliance Michael Žantovský včera uvedl, že se na tom shodl ústřední sněm strany. O spojení s Kaslem už dříve projevili zájem politici pražské US-DEU, která i přes masívní kampaň propadla v komunálních volbách. Evropští demokraté naopak skončili v hlavním městě druzí za ODS.



"Vede nás k tomu názorová shoda na hlavní body programu - na principy průhlednosti, boje proti korupci, obrany občanských svobod a podpora evropské orientace a vstupu do Evropské unie," vysvětlil zájem ODA Žantovský.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



ODA se blýská na lepší časy. Co jiného také zbývá?



Úterý 12. listopadu


Polovina branců se vyhne vojně



Armáda se v příštím roce chystá k radikálnímu snížení počtů vojáků v základní službě. A to o celou polovinu. Místo letošních 20 300 mužů jich podle dostupných informací povolá jen 10 800. Jde o první výrazný krok k profesionalizaci armády. Kdo však bude tím všemocným arbitrem, který rozhodne, kdo na vojnu půjde, a kdo už ne?



Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý vysvětluje, že to budou územní vojenské správy.



Právě ty prý mají dost informací o potřebách armády i o tom, jak jsou na tom branci. Bude rozhodovat především jejich zdravotní stav.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Jen deset tisíc zdravotně přijatelných mužů pro armádu? Tento "elitní" výběr mladíky jistě potěší. Jen aby se v budoucnu dalo vážně mluvit o "profesionální" armádě.



Středa 13. listopadu


Vliv komunistů je největší od roku 1989



Moc českých komunistů je dnes největší od pádu jejich režimu. Před třinácti lety, po listopadu 1989, požadovala většina obyvatel Česka zákaz komunistické strany. V současnosti se však zástupci KSČM Miroslava Grebeníčka dostávají do funkcí, které jim byly dosud zapovězeny.



Komunisté by měli být ve vedení Ostravy, třetího největšího města země. Od roku 1989 je to jejich největší úspěch v komunální politice. Ještě nikdy se nepodíleli na vládě v tak velkém městě. Vyzvali je k tomu ostravští sociální demokraté, lidovci a nezávislí.



Komunisté mají v novodobé historii také prvního primátora. Severomoravskou Karvinou nově řídí bývalý senátor za KSČM Antonín Petráš.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Disciplinovaní komunisté chodí na rozdíl od lidí k volbám. Škoda, že lidé nejsou disciplinovaní alespoň jako komunisté.



Čtvrtek 14. listopadu


Rada ČT bude v pondělí hlasovat o Balvínově odvolání



Generální ředitel se podle zprávy rady dopustil řady manažerských chyb, nezastavil zadlužování ČT a stal se pro radu nedůvěryhodným.



Rada České televize bude v pondělí 18. listopadu hlasovat o odvolání generálního ředitele Jiřího Balvína. Členové rady o tom dnes rozhodli v nepřítomnosti ředitele, který je podle informací ČTK v Asii.



Balvín podle rady zklamal a není schopen restrukturalizovat veřejnoprávní televizi. Někteří členové rady chtěli Balvína odvolat již dnes. "Kvůli slušnosti" se však rada nakonec rozhodla počkat na příjezd Balvína ze zahraniční cesty.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Rada "slušná" málo platná!



Pátek 15. listopadu


Zahradil chce nahradit Klause v čele ODS



Místopředseda ODS Jan Zahradil se bude na prosincovém kongresu strany ucházet o funkci jejího předsedy. Svou kandidaturu podmínil větší podporou uvnitř ODS a omezením mandátu na dva roky



"Chtěl bych dát jasně najevo, že nejde o osobní ambice, ale chci pomoci ODS," řekl Zahradil. Oznámení přichází týden poté, co svou kandidaturu na předsedu ODS stáhnul hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Ten svůj krok odůvodnil špatnými vztahy se současným šéfem ODS Václavem Klausem a neochotou strany smířit se s tím, že předsedou bude někdo jiný.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Ententýky, dva špalíky, čert vyletěl z elektriky...bez klobouku bos, natloukl si nos...