Reflex č. 46

Na konci října se znovu probudila sopka Etna a zblízka ji přitom fotografoval Jan Šibík. Současný šéf prezidentské kanceláře Ivo Mathé byl při příležitosti desetiletého výročí České televize zpovídán Milanem Tesařem. O cause L. I. Brežněv, sondě do oblasti Sudet nebo Johance z Arku a Cardiffu se můžete dočíst v šestačtyřicátém čísle Reflexu.

Zde najdete kompletní obsah čísla 46 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
K tomu, co se na Kavčích horách, jejichž chod jako první generální ředitel České televize tolik ovlivnil, dělo po jeho odchodu v roce 1998, se Ivo Mathé, současný šéf Kanceláře prezidenta republiky, mohl vyjadřovat jen sporadicky. Přesto ho Milan Tesař - když se slavilo 10 let vzniku ČT - přemluvil k trochu "hořkému blahopřání".



Foto
Čtvrtá listopadová sobota je na Ukrajině zasvěcena památce obětí stalinského hladomoru v letech 1932 - 1933. Stalinovo budovatelské velikášství způsobilo záměrně jednu z největších katastrof 20. století a snížilo počet obyvatel o celou čtvrtinu. Škálou přístupů k těmto tragickým událostem se probírá David Svoboda.





Foto
Etna -- spolu s mafií -- patří neodlučně k Sicílii. V Evropě ji zná každý školák, protože činná sopka je na starém kontinentě něčím, co voní romantikou. Znovu se probudila mocnými erupcemi v posledních říjnových dnech a zblízka ji při tom fotografoval Jan Šibík.




Foto
Když před dvaceti lety spouštěli u kremelské zdi do hrobu rakev s L. I. Brežněvem, skončila jedna epocha. Jaký vlastně byl tento muž, jehož jméno, podobně jako husté obočí a vášnivé polibky se staly symbolem? O odpověď se pokusil Michal Kopeček.




Foto
Cardiff, hlavní město Walesu, spolu s dalšími jedenácti britskými městy právě zavile bojuje o titul Evropské město kultury 2008. Proto se rozhodlo pořádat každé dva roky přehlídku muzikálového divadla, jíž se letos jako první muzikál ze střední a východní Evropy účastnila i česká Johanka z Arku. Představení sledovala i Veronika Bednářová.


Foto
"Aby člověk mohl fotografovat místa, která zná ze snímků často i sto let starých, musí se vydat do zarostlých strání a vystoupat na totéž místo jako dávní fotografové. Potom se musí drobnými krůčky přiblížit přesně bodu, odkud byl původní snímek pořízen." Dva pohledy do Sudet a vizi, jak toto území může vypadat za dalších sto let, nabízí Petr Mikšíček.


Foto
V osmnáctém století se mohla Olomouc pochlubit šesticí kašen na různá antická témata. Sedmou měla být kašna Arionova, ale zůstala jenom na papíře, nebyly na ni ani peníze, ani elán. Až v závěru minulého století oslovili radní zdejšího rodáka sochaře Ivana Theimera a tak mohl být plánovaný kruh kašen uzavřen. Podrobný popis podal Petr Volf.