Tošenovského překvapení

Václav Klaus se po volbách začal ještě více těšit na Hrad, premiér Vladimír Špidla rozdá ministrům majetková přiznání a Václav Havel bude pobírat prezidentskou rentu. Zatímco se policie chystá na summit NATO, ODS je bez oficiálního kandidáta na předsedu strany.

Pondělí 4. listopadu


Volby vyhrála ODS a nezávislí



Vládní koalice ztratila v Senátu těsnou většinu - oslabili sociální demokraté i lidovci. Změny v Senátu významně neovlivnily šance kandidátů na prezidenta. Strany vládní koalice přišly o těsnou většinu, kterou dosud měly v Senátu. To může vládě zkomplikovat prosazování zákonů. Volby, které změnily složení třetiny Senátu, přinesly úspěch zejména opoziční ODS, která vyhrála v devíti obvodech.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Václav Klaus se zaradoval, ale cesta na Hrad je stále v nedohlednu.



Úterý 5. listopadu


Špidla žádá ministry: Přiznejte svůj majetek



Premiér Vladimír Špidla splní jeden ze slibů, který dal po ustavení svého kabinetu. Na zítřejším zasedání vlády požádá ministry, aby mu předložili majetková přiznání. Předseda vlády to včera potvrdil LN. "Ministrům rozdám dotazníky, v nichž by měli vyplnit údaje o tom, co vlastní," vzkázal Špidla po své mluvčí Anně Stárkové. Mluvčí dodala, že jmění členů vlády včetně premiéra bude určeno ke zveřejnění.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Škoda, že soupis majetku nebude obsahovat také soupis úspor.



Středa 6. listopadu


Kabinet posvětil prezidentskou rentu



Vicepremiér Pavel Rychetský bez větších problémů protlačil vládou svůj návrh na zabezpečení prezidenta - důchodce. Hlava státu bude mít po odchodu z Pražského hradu nárok na doživotní měsíční rentu. Navíc bude mít pět let nárok na policejní ochranku. Plat a další požitky pro exprezidenta má ze svého rozpočtu hradit Kancelář prezidenta republiky. Konečnou podobu dá zákonu parlament. Prezidentská renta by se měla skládat z běžného platu, který by v případě Václava Havla činil 69 700 korun, a takzvaného paušálu na různé výdaje. Jeho výše je navržena na 46 500 korun.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Přestože to u Václava Havla nehrozí, alespoň už máme jistotu, že nebudeme doslouživší prezidenty potkávat každé ráno v metru.



Čtvrtek 7. listopadu


Odpůrcům se postaví strážci bez pojistky



Vnitro "do boje" proti tisícům očekávaných odpůrců NATO nasadí tisíce nepojištěných mužů. Pokud se strážci pořádku obávají o zdraví, musejí sáhnout do své kapsy. Ministerstvo vnitra ani pražský magistrát nemá na jejich pojistku peníze. "Kdybychom všechny a všechno pojišťovali, bylo by to tak náročné a drahé, že si to vůbec nedovedu představit," říká pražský radní pro bezpečnost Rudolf Blažek. "Policie pojištění nehradí," potvrzuje policejní mluvčí Ludmila Livancová. "Je to individuální záležitost. Policisté se musí sami připojistit na jednorázovou akci," dodává.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Vybavení policistů bylo zřejmě tak drahé, že nezbylo na pojištění. Možná by bylo lépe vybavit policisty proti pouličním "performerům" spíše dobrou taktikou.



Pátek 8. listopadu


Tošenovský: Vzdám to, nechce mě Klaus



Partaj hledá předsedu - takový inzerát by si mohla dát Občanská demokratická strana. Jediný oficiální kandidát, moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, se totiž do jejího čela nepostaví. Stažení kandidatury oznámil na mimořádné tiskové konferenci. "Ve stávající situaci nemohu kandidaturu přijmout," vysvětlil Tošenovský. Sdělil, že ho špičky strany včetně Václava Klause v čele nechtějí. Předsedu si má ODS zvolit už v polovině prosince.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Zn.: Hledá se oficiální kandidát...