Špatně střežená munice

Ministr obrany Tvrdík je prý v šoku: kvůli krádežím granátů byly povolány speciální jednotky, které měly zkontrolovat slabá místa ostrahy skladů. Strážní si ovšem kontrolujících jednotek vůbec nevšimli. A pražský městský soud zatím zprostil Jakeše a Lenárta obžaloby z vlastizrady ...

Pondělí 23. září


Soudruzi bez viny

Bývalé vysoké předlistopadové komunistické funkcionáře, Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta, dnes pražský městský soud v plném rozsahu zprostil obžaloby z napomáhání vlastizradě. Soud dospěl k závěru, že obžaloba nepředložila důkazy, které by bývalé funkcionáře KSČ usvědčovaly z nějakého trestného činu. Státní zástupce se proti rozhodnutí soudu na místě odvolal, rozsudek tedy není pravomocný, kauzu bude muset posuzovat ještě vrchní soud.
Jakeše s Lenártem žalobce vinil z toho, že pomáhali promoskevské skupině ve vedení KSČ k vlastizradě, která spočívala ve snaze ustavit takzvanou dělnicko-rolnickou vládu, a legalizovat tak vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.
(Zdroj: www.ihned.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Komunističtí šéfové tedy zatím vyhráli. Důkazy se nepodařilo najít a hlavy ostudného režimu dále běhají po světě.



Úterý 24. září


Pašeráci mají šanci

Ode dneška začíná platit česko-thajská dohoda o výměně vězňů. Thajsko by mohlo předat Česku dva pašeráky drog - Emila Novotného a Radka Hanykovicse na přelomu roku, nejpozději na jaře. Sdělila to mluvčí Ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.
Thajsko by mohlo předat Česku dva pašeráky drog - Emila Novotného a Radka Hanykovicse na přelomu roku, nejpozději na jaře. Sdělila to mluvčí Ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.
Po pěti letech složitých jednání totiž začíná dnešním dnem platit česko-thajská dohoda o výměně vězňů. Ta odsouzeným umožní, aby si udělený trest odpykali v českém vězení podle českých předpisů. Totéž platí i pro Thajce, pokud by byli v českých věznicích. Takový případ ale nyní není.
(Zdroj: www.ihned.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Na rozdíl od Thajců si odsouzení čeští pašeráci poněkud polepší.



Středa 25. září


Zveřejňování jmen agentů se zbrzdilo

Měl to být jeden z významných kroků, kterým se chtělo Česko vyrovnat s komunistickou minulostí. Zatím není. Od 20. března platí zákon o odtajnění svazků komunistické Státní bezpečnosti. Ministerstvo vnitra zatím obdrželo 1440 žádostí o nahlédnutí do svazků. Úředníci však nestíhají žádosti vyřizovat.
Navíc hrozí, že ministerstvo nezvládne včas připravit a zveřejnit oficiální seznam agentů a spolupracovníků StB (˝zlegalizovanou˝ podobu tzv. Cibulkových seznamů).
˝Ano, my to víme, ale naše situace je velice svízelná - nemáme dost lidí ani počítačů,˝ přiznal zástupce ředitele odboru archivní a spisové služby ministerstva Pavel Brunnhofer. Za více než pět měsíců stihli úředníci vyřídit zhruba třetinu žádostí - 550. ˝To číslo je ale silně zkreslující. Někdo totiž žádá o svazků pět, někdo o 250. Celkové číslo je tedy třeba násobit deseti,˝ řekl Brunnhofer.

(Zdroj: www.lidovky.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Agenti musejí mít radost z toho, jak dobře se jim v postkomunistických Čechách vegetuje. Nikdo po nich nic nechce a i s oficiálním zveřejňováním jejich jmen je to těžké.



Čtvrtek 26. září


Jak se v Čechách hlídají sklady munice

Opakované krádeže granátů přiměly armádu k neobvyklému kroku: k několika muničním skladům vyslala profesionální komanda speciálních sil, aby ze zamaskovaných úkrytů tajně sledovala bdělost strážných - vojáků v základní službě - a vytipovala slabá místa v ostraze skladů. Tedy jak je co nejsnáze přepadnout.
Z výsledků monitorování je ministr obrany Jaroslav Tvrdík podle deníku Právo v šoku. "Je to tristní. Strážní si vůbec nevšimli, že tam jednotka byla," řekl ministr, jenž zvažuje výměnu odpovědných velitelů.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Co dodat. Tradice švejkovství, nebo snad flákačské totality?



Pátek 27. září


Lidovci a zvyšování učitelských platů

Nejednoznačné reakce vyvolalo plánované zvýšení platů učitelů a pracovníků ve školství nad úroveň ostatních zaměstnanců ve státní sféře. Plánované zvýšení platů pedagogům politici většinou vítají. Zároveň však upozorňují, že toto přidání přichází v době, kdy se ve státním rozpočtu nedostává peněz. Učitelé by měli od ledna dostat přibližně o devět procent více. V praxi to představuje růst platů o 1250 a 1300 korun měsíčně.
Proti zvýšení platů učitelů o devět procent je poslanec Jiří Karas (KDU-ČSL). ˝Za normální situace bych s tímto návrhem souhlasil. Za situace, která nastala nyní - po povodních - bych raději byl pro odložení takového kroku,˝ řekl Karas. Dohodnuté závěry naopak schvaluje poslankyně Hana Marvanová (US-DEU).
(Zdroj: www.lidovky.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.


V kolika dalších případech se asi budou politici ještě vymlouvat na povodně...