Reflex č. 25

Jak to vypadá na zasedání Konventu EU? Americké monstrum Marilyn Manson přijíždí do Prahy, rozhovor s ním přináší Honza Dědek. Jiří X. Doležal zkoumal nedávné aféry s odposlechy telefonů politiků. Jak se to má s infomačními novinami ministerstva spravedlnosti? Pokusíme se Vám přiblížit společné rysy stavebního slohu obtížně obyvatelných soudobých zámečků.

Zde najdete kompletní obsah čísla 25 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto


Foto
Přímá účast na zasedání Konventu EU vydá za všechny rozbory. Instituce, která vznikla proto, aby přiblížila byrokratické eurounstituce občanům, předkládala v Bruselu výsledek své práce: evropskou ústavu. Je to s ní jako zatím s celou unií; slouží tomu, kdo si ji přizpůsobí, aby naplňovala především jeho cíle. Více Petr Holec.

Foto
Americké rockové monstrum Marylin Manson se dalo na německé šansony, které zněly berlínskými šantány za časů výmarské republiky. Manson se nezbláznil, jen projevil nečekaný cit nejen pro hudbu. Vždyť tenhle chlapík studuje, neleží jen v esoterické literatuře, ale cituje zpaměti filosofa Friedricha Nietzche. Rozhovor s ním přináší Honza Dědek.


Foto
Nedávné aféry s odposlechy telefonů politiků uvádí Jiří X. Doležal na pravou míru. Z jeho analýzy prostředků moderního špiclování vyplývá, že jakýkoli humbuk je zbytečný, protože sledovatelný je kdokoli kdykoli a jediné soukromí, které nám zbylo, je v naší hlavě.


Foto
Obchodní věstník jsou velmi nenápadné informační noviny ministerstva spravedlnosti. Ovšem svému vydavateli přinášejí velmi tučné zisky. „Jak je to možné?“ ptá se Tomáš Feřtek. Stačilo kdysi velmi šikovně nastavit smlouvu a soukromníkovi tečou do kapes milióny ze státní kasy. Velmi poučné.




Foto
Sny o bydlení české střední třídy se výrazně zhmotnily v sídlištích, kde se na miniaturních pozemcích tísní šeredné a obtížně obyvatelné zámečky, přeplněné harampádím z katalogů. Není těžké identifikovat společné rysy tohoto stavebního slohu a ujasnit si z jakých kořenů tenhle mor povstal. Více Tomáš Feřtek.