Hon na ministry

IQ test národa - berme jej s rezervou. Kdo nahradí ministra spravedlnosti Pavla Rychetského? Antikomunista Lumír Šimeček musí ve vazbě přečkat do dalšího líčení. Další díl seriálu o Janu Kavanovi se jmenuje "skartovací aféra". Jaroslav Tvrdík opustil post ministra obrany.

Pondělí 26. května


IQ na planetě Nova je jiné než na Zemi



Tak vypadá život podle planety Nova: učitelé jsou chytřejší než policisté, studenti mají nižší IQ než celebrity. S reálnou inteligencí české společnosti však nemá tento svět nic společného. Sobotní show Novy se sice jmenovala IQ test národa, ale o skutečné inteligenci společnosti toho moc neřekla.







Na první pohled bylo v televizním měření inteligence vše v pořádku, sada jedenaosmdesáti otázek odpovídala standardním psychologickým testům.




(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Naše otázka zní: Kolik z těch 87 tisíc připojených lidí došlo v testu k poslední otázce? Doufejme, že hned několik!



Úterý 27. května


Ministrem spravedlnosti měl být žalobce Fenyk



Premiér Vladimír Špidla musí dál hledat náhradu za ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, který míří do Ústavního soudu. V pátek totiž odmítl nabídku na práci ve Špidlově vládě Jaroslav Fenyk - první náměstek nejvyšší státní zástupkyně.



Fenykovi zavolal ve čtvrtek přímo Rychetský. Fenyk, který dohlíží na práci žalobců v nejvážnějších ekonomických případech, si vzal jeden den na rozmyšlenou. V pátek Rychetského nabídku telefonicky odmítl. "Je to pravda. Nabídku jsem nepřijal kvůli osobním důvodům," potvrdil Fenyk.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



V tuto chvíli ještě premiér Vladimír Špidla netušil, že by si rovnou mohl podat inzerát: "Hledáme ministra! Nebo raději dva!"




Středa 28. května


U soudu s disidentem bylo veselo



Úsměvné momenty nepostrádalo dnešní líčení s antikomunistou Lumírem Šimečkem. Několik desítek přátel vítalo Šimečka potleskem a květinami. Samotný obviněný líčení zdržoval a odmítl slíbit, že se zúčastní dalších jednání. Soud jej proto nechal ve vazbě.








Šimeček podle žaloby napadl loni v prosinci v Brně policejní hlídku a dopustil se tak útoku na veřejného činitele. Při dnešním jednání nescházel v zaplněné soudní síni potlesk, květiny a slovní přestřelky. Hlavní líčení bude 25. června pokračovat.





(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Pokud se nebojíte rajčat, vězte, že Šimeček je neškodný, v lecčems má dokonce i pravdu - i antominismus by se však měl provozovat s jistou grácií.



Čtvrtek 29. května


Kavanovi hrozí až půlmilionová pokuta



Penále ve výši až půl milionu korun hrozí předsedovi Valného shromáždění OSN Janu Kavanovi. Pokud se prokáže, že během svého působení v čele ministerstva zahraničí špatně nakládal s tajnými dokumenty, bude muset částku uhradit Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který s ním vede správní řízení.










Mluvčí NBÚ Alena Čechová vysvětlila, že úřad by si Kavanovy peníze neponechal, ale podstoupil by je podle zákona o utajovaných skutečnostech do státního rozpočtu. Pokud by se však Kavan částku zdráhal zaplatit, musely by ji vymáhat finanční úřady.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Je obdivuhodné, jaký respekt budí Jan Kavan u svých kolegů, někdo jiný by na jeho místě dávno už letěl...



Pátek 30. května


Tvrdík opět podal demisi, jde z politiky



Ministr obrany Jaroslav Tvrdík podal podruhé demisi. Tentokrát ji označil za nezvratnou. Dopisem se omluvil premiéru Špidlovi a oznámil mu, že odchází z vrcholné politiky. "Nemůžu pracovat na něčem, čemu nevěřím," řekl Tvrdík BBC.






Premiér vyjádřil nad zprávou lítost. "Pan ministr mi sdělil, že i přes naši vzájemnou dopolední dohodu odchází z funkce ministra obrany, z funkce poslance a rezignuje i na funkci ve vedení ČSSD. Rozhodnutí Jaroslava Tvrdíka beru na vědomí a doporučím prezidentu republiky rezignaci Jaroslava Tvrdíka přijmout," řekl Vladimír Špidla.




(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Někdo by řekl: "Komedie!" Jde ale spíš o tragédii. Tvrdík odcháźí kvůli porušení slibu, nechce být časem za hlupáka, jeho nástupce jako hlupák rovnou nastoupí a to mu opravdu nikdo nezávidí...