Reflex č. 17

Ukázková muzejní trasa krkonošského metra by mohla být zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Jak dnes žijí bývalí kotelníci včele s Jaroslavem Duškem? Vývoj poválečných desetiletí na stránkách Dikobrazu. Na vandru tentokrát v horské vesnici v Peru. Bývalý kaskadér Petr Jákl zkouší herectví.

Zde najdete kompletní obsah čísla 17 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
Skoro každému je jasné, že vést podzemní dráhu pod horami je absurdní. Ale pozor, krkonošské metro má už svého ředitele, dokonce svůj orchestr a svoji hymnu. Jsou vyprojektovány některé stanice, trasy, grafické pojetí a je připraven projekt muzea. Ukázková muzejní trasa dlouhá přibližně tři sta metrů by znamenala zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Více Michal Komárek.

Foto
O místo v dobré kotelně byl v době socialismu zájem, ale někdy se dalo najít i na inzerát nebo na poptání. Takhle se poptal i Jaroslav Dušek ve vysočanském gymnáziu Lidových milicí. Nejslavnější z několika kotelníků, které Jitka Polanská zpovídala z toho, proč se uchýlili právě k tomuto zaměstnání.



Foto
Historik Jiří Pernes se ve své nové knize Dějiny Československa očima Dikobrazu 1945 - 1990 pokusil popsat vývoj poválečných desetiletí tak, jak se odrážel na stránkách tohoto satirického týdeníku.



Foto
"Turisté jezdí do Peru obdivovat incké památky, a přitom největším problémem peruánských Indiánů je ztráta identity, nízká sebeúcta a stud za svůj původ," říká Olga Vilímková, vysokoškolská profesorka, která žila a učila děti v horské vesnici v Peru.




Foto
Šestnáct let dělal vrcholově judo a jako kaskadér se objevil v mnoha evropských filmech. Před dvěma lety však vyvrcholily jeho letité problémy se zády a hrozilo, že skončí na vozíčku. S kariérou kaskadéra byl konec. Petr Jákl z toho nedělal vědu a rozhodl se, že zkusí herectví. Nebyla to špatná volba. Krysaře ve filmu F. A. Brabce ztělesnil v reálném čase, za pouhých čtyřiadvacet hodin. Mluvila s ním Michaela Buřičová.