Polní nemocnice s křížkem po funuse

Kvůli projektu dálnice D47 požádala ODS o odstoupení několika ministrů. Česko protahuje vyslání polní nemocnice do Iráku. Prezident Václav Klaus si konečně vyhlédl místo k bydlení. V případě Iráčanky došlo k pochybení. V prvním čtení prošel sněmovnou návrh protikuřáckého zákona.

Pondělí 7. dubna


ODS požaduje kvůli D47 pět demisí



Pět sociálnědemokratických členů vlády včetně premiéra Vladimíra Špidly, kteří byli i v předchozím kabinetu Miloše Zemana, by podle ODS měli pykat za projekt dálnice D47 do Ostravy odchodem ze svých funkcí.





Špidla a ministři Stanislav Gross, Jaroslav Tvrdík, Pavel Rychetský a Pavel Dostál jsou přímo odpovědní za zdržení stavby i za částku 750 milionů korun, kterou bude muset stát zaplatit za vypovězení smlouvy firmě Housing&Construction, shodlo se dnes vedení nejsilnější opoziční strany. "Výkonná rada ODS proto vyzývá jmenované členy vlády k vyvození osobní odpovědnosti a odstoupení z funkcí," řekl novinářům místopředseda Petr Bendl.
Vedení ODS rovněž vyzvalo své poslance, aby iniciovali vznik parlamentní komise pro vyšetření okolností schválení nevýhodné smlouvy na výstavbu dálnice. Podmínky projektu již prověřuje policie.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Cena za dálnici byla přehnaná, stejně jako požadavek na odstoupení pěti ministrů.



Úterý 8. dubna


O vyslání nemocnice bude sněmovna jednat ve čtvrtek 17. dubna



Na čtvrtek 17. dubna dnes Poslanecká sněmovna zařadila jednání o vyslání polní nemocnice do Iráku. Těsně před vysláním nemocnice projedná sněmovna zprávu vlády o postoji České republiky ke konfliktu v Iráku. Senát chce projednat vyslání nemocnice ve stejný den. Lazaret by se měl vydat na cestu 18. dubna.



Žádost kabinetu vychází z rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1472, která vyzývá mezinárodní společenství k poskytnutí okamžité humanitární pomoci iráckému obyvatelstvu.




(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Od 1. dubna, kdy bylo rozhodnuto o vyslání polní nemocnice, do schválení tohoto návrhu uplyne celých dlouhých sedmnáct dní. Proč taková nerozhodnost? Polní nemocnice tak dorazí do Iráku víceméně po válce!




Středa 9. dubna


Klaus se nejspíše postěhuje do Slunné ulice



Vila ve Slunné ulici v Praze 6 - Dejvicích se s největší pravděpodobností stane sídlem prezidenta Václava Klause. Informaci poskytl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle prezidentova kancléře Jiřího Weigla nebyly zatím učiněny žádné formální kroky, Klausovi se prý ale vila líbila.



V případě, že by se do domu ve Slunné ulici přestěhoval, bydlel by nedaleko vily, kde žije jeho předchůdce Václav Havel. "Vila je prázdná. Ministerstvo obrany tam plánovalo nějakou rekonstrukci, není to k okamžitému nastěhování," řekl Weigl. Vojáci nyní zkoumají, zda vila skutečně vyhovuje - například i z bezpečnostních hledisek - tomu, aby v ní bydlela hlava státu. "Naším zájmem je zjistit, zda nejen z hlediska potřeb prezidentovy rodiny, ale i ochranné služby a protokolu je ten objekt dostatečně připravený. Předběžně se domníváme, že ano," řekl Tvrdík. Klaus je z titulu své funkce také vrchním velitelem ozbrojených sil.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Ořechovka opět stoupne na ceně, otázkou však zůstává, zda je vila skutečně prázdná. Vedle zvonku ministerstva obrany je totiž ještě jeden se jménem rodiny Volkánových, kteří by tak mohli získat opravdu jedinečného podnájemníka.



Čtvrtek 10. dubna


Iráčanku vyhnali, teď ji zvou zpátky



Letenku pro Saliu J. Khalafovou a jejího syna zaplatí obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. "Matce s dítětem, která se ocitne v těžké situaci, musíme pomoci. Čekáme jen na to, až jí naše velvyslanectví v Damašku udělí vízum," řekl pracovník společnosti Šimon Pánek.



Osud Iráčanky vzbudil vlnu solidarity. Redakci MF DNES se přihlásilo několik lidí s nabídkou, že ženě, která se ocitla bez peněz vinou českých policistů v Sýrii, zaplatí novou letenku do Prahy.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Tragédie, kterou přivodil český stát mladé Iráčance je podle zákona nenapadnutelná, ale pro každého slušného člověka je morálně nepřípustná. Tupost úředníka a následná reakce státu je tak pro Čechy další velkou ostudou.



Pátek 11. dubna


Sněmovna pustila protikuřácký zákon do dalšího čtení



Zákaz kouření na různých veřejných místech a omezení prodeje tabáku a alkoholu by měl od ledna 2004 zavést zákon, který dnes ve sněmovně uspěl v prvním čtení. Znamená to, že ho nyní projednají parlamentní výbory a za několik měsíců budou poslanci rozhodovat o jeho schválení.





Vládní návrh zákona dnes sice řada poslanců kritizovala, někteří navrhovali jeho zamítnutí či vrácení k přepracování. Hlasování však ukázalo, že většina zákonodárců si to nepřeje.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Přestože návr zákona prošel prvním čtením, mnoho zákonodárců je ve skutečnosti proti, tvrdí totiž, že zákazy vedou k dalším problémům. Například Skandinávci si kvůli omezení prodeje alkoholu dělají víkendové výlety do Evropy, odkud se vracejí úplně na mol.