Disciplinovanost komunistických voličů aneb "ne"chceme do EU?

Po prezidentských volbách se premiér Vladimír Špidla rozhodl požádat poslance o vyslovení důvěry vládě. Václav Klaus si buduje nový hradní tým. Zeman pronáší ostré výroky vůči vedení ČSSD. Bývalá komunistická poslankyně Alena Svobodová usedla v Radě ČT. Komunisté budou nabádat své voliče k neposlušnosti v referendu o vstupu do EU.

Pondělí 3. března


Špidla hraje vabank, požádal o důvěru



Premiér Vladimír Špidla vsadil vše na jednu kartu. Požádal poslance, aby jeho vládě vyslovili důvěru. Stalo se tak podruhé v českých dějinách. Špidla o podpoře sněmovny pochybuje kvůli volbě prezidenta. Koalice nebyla jednotná a umožnila vítězství Václava Klause. Hlasovat se bude do 14 dnů.



Pár okamžiků po zvolení Václava Klause premiér Vladimír Špidla (ČSSD) řekl: "Volba nebude mít na vládu žádný vliv.... odstoupit nehodlám".



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Ani vyslovení důvěry vládě neznamená, že je vládní krize zažehnána, ale i to si zřejmě premiér Vladimír Špidla uvědomuje a přesto hraje vabank. Všanc se dá ještě poslední březnový den na sjezdu ČSSD.





Úterý 4. března


Prezidentovým tajemníkem bude Ladislav Jakl



Nový tým prezidenta Václava Klause se začíná pomalu rýsovat. K Jiřímu Weiglovi, který ve funkci kancléře vystřídá Iva Mathého, přibyly včera další jména.



Za ředitele svého sekretariátu a osobního tajemníka si Klaus vybral svého dlouholetého poradce Ladislava Jakla. Je to bývalý poslanec Federálního shromáždění, někdejší člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a novinář. U Klause působí více než pět let.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Nový prezident zaskočil veřejnost, když uvedl, že by ve funkci mluvčí Hradu mohla stanout Jana Bobošíková. Přestože měl nový prezident pravdu, že by tato fuknce slušela některé mladé schopné novinářce, někomu by mohla paní Bobošíková opět začít vadit a to nejen proto, že už několik měsíců pana Klause veřejně propaguje přímo na televizní obrazovce. Jana Bobošíková však funkci mluvčí Václava Klause odmítla. Novináři tak sice přijdou o pár něžných úsměvů, ale i tak je pravděpodobné, že nový Klausův mluvčí Tomáš Klvaňa bude přístupnější než strohý Ladislav Špaček.





Středa 5. března


Zeman: Špidla i Gross musí odejít



Bývalý český premiér Miloš Zeman včera opět zaútočil na způsob, jímž Vladimír Špidla vede českou sociální demokracii. V rozhovoru pro LN viní ze současné krize vládní strany především svého nástupce, dále prvního místopředsedu Stanislava Grosse a předsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka.




Špidlův koaliční kabinet čeká 11. března hlasování o důvěře, které bude na konci března následovat sjezd ČSSD. Ten rozhodne, zda Špidla jako předseda zklamal, či nikoliv.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Přestože Miloš Zeman dělá co může, vzhledem k tomu, že už je dávno "mimo" hru, jen těžko ze své pozice něco změní. Je jen otázkou času, kdy se se svou zanedbatelnou rolí na Vysočině smíří.





Čtvrtek 6. března


Radu ČT doplnila bývalá poslankyně KSČM, politici volit ředitele nechtějí



Radu ČT doplnila bývalá poslankyně KSČM. Komunisté prosadili do Rady České televize svou bývalou poslankyni Alenu Svobodovou.



Rada ČT má nyní třináct členů a politici z parlamentních stran se shodují, že by se ještě jednou měla pokusit zvolit nového šéfa veřejnoprávní televize. Rada naposledy nového ředitele neúspěšně volila minulý týden.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Je zřejmé, že začne přibývat názorů typu - a co za to komunisté ještě chtěli? Ač je tento scénář nepravděpodobný, bývalou poslankyni KSČM v Radě ČT nám byl čert dlužen!



Pátek 7. března


Komunisté chtějí v referendu slyšet ne



Výkonný výbor KSČM se postavil proti vstupu země do Evropské unie. Navrhl vedení strany, aby lidem doporučilo odmítnout v referendu vstup do unie už v roce 2004. Komunistům vadí podmínky, které s Bruselem dohodli čeští vyjednávači.



"Ano, rozhodli jsme doporučit ústřednímu výboru strany, aby nedporoučil lidem vstup země do Evropské unie," řekl iDNES člen výkonného výboru KSČM Václav Exner.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)


Disciplinovanost, se kterou přistupují komunističtí voliči k volbám může výsledkem referenda o vstupu do EU pěkně zamíchat, snad to ostatní shledají důvodem k hojné účasti v referendu.