Reflex č. 8

V Reflexu č. 8 vás čeká rozhovor s hercem Václavem Postráneckým, podrobně popsaný a vyfocený výlet do přímořského letoviska Pattaya v jižním Thajsku, diskuse o postojích Julia Fučíka nebo podrobnosti o sportovní disciplíně Capoeira, jež vznikla ze zlomků africké kultury. Dočtete se také o kontroverzní knize Petra Bakaláře Tabu v sociálních vědách.

Zde najdete kompletní obsah čísla 8 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto




Foto
"Režisér nedobývá vrchol, o něj usilují herci, kteří jsou bezprostředně konfrontováni s horou, a tou horou je publikum. Zdolat onu špici, aby všichni měli společný zážitek, to je úplný vrchol. Když si lidé uvědomí, že mají stejnou emoci, neznám nic krásnějšího," říká v rozhovoru s Richardem Ermlem člen Národního divadla Václav Postránecký.



Foto
Volný sex. Transsexuálové krásnější než modelky. Dvouhodinová erotická masáž. To není opsaný poutač z nevěstince, to je stručná nabídka lákadel, která nenechají v klidu nikoho, kdo se vypraví do přímořského letoviska Pattaya v jižním Thajsku. Jan Šibík všechno fotografoval a Petr Vavrouška dopodrobna popsal.



Foto
Kniha Petra Bakaláře Tabu v sociálních vědách nemá v českém vědeckém prostředí obdoby. Jde o politicky nekorektní text v souvislosti s nímž již padla první trestní oznámení. Vzhledem k výrazné mediální reakci jsme se rozhodli věnovat knize podrobněji, vybrali některé kontroverzní pasáže a požádali dva recenzenty o názor. Uvítáme, když nám i čtenáři sdělí své pocity. Diskutovat budete moci na www.reflex.cz.


Foto
Diskuse o postojích Julia Fučíka po jeho zatčení gestapem se mohou už navždy pohybovat jen v rovině úvah, a jak řekl jiný pankrácký vězeň Ferdinand Peroutka: "Nikdo se nemá dělat přísným soudcem nad situací, ve které sám nebyl". Zajímavé je však porovnávat názory současníků na Fučíkovu osobnost a morální profil, jak to učinil Bohumil Pečinka. Nevychází z většiny hodnocení nejlépe. Většinou známých, včetně své pozdější manželky Gusty, byl považován za avanturistu, lva levicových uměleckých salónů první republiky a neúnavného hledače milostných dobrodružství.


Foto
Základníkameny švýcarského mnohonárodnostního mýtu se pojí k osvobozeneckým bojům s Habsburky na počátku 14.století. Jejich symboly jsou přísaha poslů tří kantonů na louce Rutli v roce 1307 a postava slavného lukostřelce Viléma Tella. Tyto mýty a kolektivně sdílené znaky své identity národa podrobně rozebírá Vít Vlnas.


Foto
Capoeira vznikla v Brazílíi z úlomků africké kultury jako fenomén sociálního protestu, který v sobě spojuje hudbu, tanec a více i méně ritualizovaný boj a akrobacii. Tuto neobvyklou sportovní disciplínu navštívil v pražské T-Mobil aréně Jiří X. Doležal, vystupovala Grupa Mama Capoeira a hlavním hostem byl Brazilec Pasoca.