Včelka Mája jako symbol státní moci

Česká republika se ocitla bez prezidenta a přichází období hledání jeho nástupce. Ukazuje se, že jím může být téměř kdokoliv. Ano, třeba i Karel Gott. Pokusí se sociální demokraté znemožnit dalšího z řad svých prezidentských kandidátů nebo přejdou k přímé volbě?

Pondělí 3. února


Poslední úsměv, a pak byl z Havla občan



Všechno, co Václav Havel v neděli dělal, se dalo označit slůvkem "poslední". Přesto na odcházejícím prezidentu - na rozdíl od jeho spolupracovníků - nebyly vidět stopy dojetí. Spíše jen únava a tu a tam plachý úsměv.



Jedním počastoval novináře na své poslední tiskové konferenci po schůzce s premiérem Vladimírem Špidlou a šéfem poslanců Liborem Zaorálkem na Pražském hradě, když se jej po dlouhém vysvětlování, jak to bude nadále s jeho pravomocemi a proč podepsal článek na podporu útoku na Irák, zpravodaj TV Novy zeptal, co vlastně bude v neděli večer dělat.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



První prezident, který opouští úřad v historii této země po vypršení mandátu, odchází z hlavou vzpřímenou, lidé ho měli více či méně rádi a velmi těžké bude najít jeho nástupce.



Úterý 4. února


Nejdřív se vyspí, pak řidiči tramvají rozhodnou o dalším



Zda se bude stávka řidičů tramvají v nejbližší době opakovat, rozhodnou její aktéři za několik dní. "Napřed se z toho potřebujeme vyspat, potom se uvidí," řekl Antonín Dub, šéf Federace řidičů tramvají, která pondělní stávku iniciovala. Skončila sice nezdarem, neboť se asi třetině stávkujících řidičů ochromit dopravu nepodařilo, Dub ji ale nevnímá jako zmařenou.



"Veřejnost se konečně začala zajímat o to, co se skutečně u dopravního podniku děje," míní. Kvůli zákroku policie a soukromé ochranky proti stávkujícím hodlá podávat trestní oznámení. "Právníci budou mít plné ruce práce," řekl.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Bezmezná drzost tramvajáků, kterým je málo téměř dvacetitisícový plat, dokazuje, že v tomto státě už může stávkovat téměř každý. Doufejme jen, že tato anarchie bude řádně potrestána.



Středa 5. ledna


Karel Gott půjde do přímé volby



Karel Gott se rozhodl v přímé volbě kandidovat na post prezidenta. Na dnešní tiskové konferenci to potvrdil jeden z organizátorů iniciativy Karel Gott – prezident Aleš Brichta. Podle odborníků má pěvecká hvězda šanci získat slušný počet hlasů.




Pokud budou Češi rozhodovat o nástupci Václava Havla v přímé volbě - což je více než pravděpodobné - bude jedním z kandidátů Karel Gott. "Svoji kandidaturu budu zvažovat až v případě přímé volby hlavy státu. Prozatím to považuji za předčasné a věřím našim zákonodárcům, že mě svým smysluplným chováním ve třetí volbě prezidenta České republiky tohoto těžkého dilematu ušetří," uvedl Gott v prohlášení, které na dnešní tiskové konferenci přečetl rocker Aleš Brichta. Spolu se svými kolegy z branže Lou Fanánkem Hagenem a Petrem Pečeným stojí za iniciativou Karel Gott - prezident. Nejde o recesi, zdůraznili.




(Zdroj a více informací: lidovky.cz)


Včelka Mája ve státním znaku... ano, i takové nebezpečí sebou nese přímá volba.



Čtvrtek 6. února


Autobiografický deník ředitele ČT Balvína může posloužit jako "manuál"



Svůj autobiografický deník z období, kdy byl generálním ředitelem České televize (ČT), dnes novinářům představil Jiří Balvín. "Je to moje poslední služba veřejnosti," prohlásil s tím, že pokud se budoucí ředitel vyvaruje chyb, které jsou v deníku popsány, má šanci se ve své pozici udržet celých šest let. Více než třísetstránková knížka s názvem Nepohodlný muž aneb z deníku odvolaného generálního ředitele ČT se má objevit v knihkupectvích v úterý.



Kromě toho, že deník popisuje den po dni dění v ČT za uplynulého dva a půl roku, viděl Balvín v jeho napsání i možnost objasnit spoustu kauz, které se kolem něj, televize a jeho rodiny za tu dobu objevily v tisku. Považoval také za nutné zastat se na jeho stránkách některých lidí, které do ČT přivedl nebo obhajoval a oni se posléze stali terčem útoků.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Opravdu veřejnoprávní službou se rozloučil pan Balvín s Českou televizí...



Pátek 7. února


Premiér Špidla nabídl kandidaturu na prezidenta Janu Sokolovi



Někdejší ministr školství Jan Sokol by mohl být kandidátem ČSSD na prezidenta. Kandidaturu mu nabídl premiér a předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla.



Sokol nabídku zatím neodmítl, čeká na podporu dalších parlamentních stran, uvedla dnes Česká televize (ČT). Šestašedesátiletého děkana Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy by podpořili i lidovci a unionisté, údajně by nevadil ani komunistům.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Jsou sociální demokraté opravdu schopni se shodnout na prezidentském kandidátovi? Pokud ne, bude lepší přejít k přímé volbě. Bureš a Zeman už byli znemožněni, proč se tak hrubě zachovat k dalšímu člověku?