Hledaný terorista v rukou Stanislava Grosse

Na území České republiky byl zadržen mezinárodně hledaný terorista. Drastická protikuřácká kampaň se možná ocitne na obrazovkách České televize. Velitelé 6. polní nemonice, která působila v Afganistánu prosazovali vlastní kázeňský řád. Premiér Vladimír Špidla nesouhlasil s Václavem Havlem. Předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá rezignovala na svou fuknci.

Pondělí 27. ledna


V Česku uvízl hledaný terorista



V České republice byl zadržen mezinárodně hledaný terorista. Michael Dickson, člen nechvalně známé teroristické organizace IRA, byl zadržen před Vánoci kvůli pašování cigaret. Tisková mluvčí britského velvyslanectví v Praze Karolína Rezková iDNES potvrdila, že muž je v Česku zadržován. Další podrobnosti však nesdělila s ohledem na probíhající vyšetřování. Policejní prezident Jiří Kolář informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.



Podle vyjádření Vězeňské služby České republiky byl Dickson 7. prosince 2002 umístěn do vydávací vazby. Důvod zatčení ani jméno věznice Vězeňská služba nekonkretizovala.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Vzhledem k tomu, že se nejedná o první případ zadržení mezinárodně hledaného teroristy na území České republiky, zdá se, že teroristům ještě nedošlo, že vstup za české hranice není jen příjemným zpestřením zločineckých radovánek.


Úterý 28. ledna


Televize chce vysílat drsné šoty o kouření



Česká televize se chystá vysílat drastickou protikuřáckou kampaň. S tou nedávno vyrukovali v Austrálii a tuzemská televize jedná o tom, že šoty koupí. "Rádi bychom to odvysílali. Ale teprve zjišťujeme, kdo má na šoty práva a zda třeba herci neodmítnou, aby se vysílaly," uvedl Jan Rubeš, šéf Centra převzatých pořadů České televize.



V Austrálii vyvolala šokující kampaň, kterou iniciovala tamní organizace zaměřující se na boj s kouřením, obrovský ohlas.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)


Léčba šokem může být mnohdy účinnější než reklama na nejrůznější náhražky pro kuřáky, od jejichž používání vede ve většině případu cesta zpět k vytoužené cigaretě.


Středa 29. ledna


Policisté viní velitele polní nemocnice ze šikany



Policie navrhla obžalovat dva velitele 6. polní nemocnice, která několik měsíců působila v misi ISAF v Afghánistánu. Před soud by měli kvůli šikaně jít velitel nemocnice Jindřich Sitta a náčelník štábu Michal Pecha.



Trestní oznámení na své nadřízené podali před časem vojáci, kteří se afghánské mise účastnili. Těm prý Sitta například nařizoval mimořádné služby. Jeden z lékařů údajně musel sbírat kameny v autoparku. Podle policie vytvořili oba velitelé v rozporu se zákonem a armádními předpisy vlastní kázeňský řád a na jeho základě pak prý ukládali neodpovídající tresty.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Sjednání pořádku často vyžaduje velké úsilí, které by nemělo být nahrazováno počiny stojícími mimo zákon.



Čtvrtek 30. ledna


Špidla: Dopis USA je nadbytečný



Česká zahraniční politika je jednotná, tvrdí premiér Vladimír Špidla. Dokument, který podporuje Spojené státy v odzbrojení Iráku, však narozdíl od prezidenta Václava Havla nepodepsal. K Havlovi svůj podpis připojilo sedm evropských premiérů. Rozhodující je usnesení parlamentu a je nadbytečné něco dalšího k tomu dodávat, říká český předseda vlády. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf dokonce označil prezidenta za "papouška Bílého domu".



"Vůbec to nevybočuje z jeho politického stylu," řekl iDNES Ransdorf.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



"Papoušek Bílého domu" podepsal dokument svým jménem, škoda jen, že Václav Havel je pro mnohé stále symbolem České republiky.



Pátek 24. ledna


Marie Bohatá rezignovala



Předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá dnes rezignovala na funkci. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že statistický úřad Evropské unie Eurostat shledal pochybení při zpracování statistiky zahraničního obchodu nejenom na straně Generálního ředitelství cel, ale i na straně ČSÚ. "Proto jsem se rozhodla odstoupit z funkce a očekávám, že obdobný postoj zaujme i druhá strana," uvedla na dnešní tiskové konferenci.



Experti Eurostatu dnes za viníky chyby v loňské obchodní bilanci označili oba rozhádané aktéry, tedy Generální ředitelství cel i ČSÚ. "Nedá se říci, jestli je vina výlučně na ČSÚ nebo na GŘC, hlavní příčinou chyby byla nedostatečná komunikace mezi oběma úřady," řekl novinářům ředitel Eurostatu zodpovědný za statistiku zahraničního obchodu Daniel Byk.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Nepohrávejme si se slovíčkem výlučně, vina je na obou stranách a obě strany by se podle toho měly zachovat.