Reflex č. 5

Proč se někteří vojáci z protichemické jednotky, která je momentálně v Kuvajtu, rozhodli pro návrat domů? V čem je problém současného Afganistánu? Minulý týden zemřel americký karikaturista Al Hirschfeld. Jak si poradí Martina Hingisová se svým životem, pokud jí zdravotní problémy znemožní hrát vrcholově tenis?

Zde najdete kompletní obsah čísla 5 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
Tak prý jsou čeští vojáci z chemické jednotky dlící na základně v Kuvajtu baby. Když se blíží útok na Saddáma, utíkají domů, pěl unisono český tisk. Omyl, jen špatně snášejí stres z odloučení od svých nejbližších, což se prý dopředu nedá v žádném psychologickém testu odhadnout, jak popisuje Petr Vavrouška

Foto
Po všech těch tahanicích se zdí v ústecké Matiční ulici a ohlasech na soužití českých Romů s většinovým etnikem ve světovém tisku přichází zpráva jako z jiného světa. V tomtéž Ústí nad Labem hrají mladí Romové v divadelním představení v podstatě sami sebe. Přímo na místě byla naše reportérka Veronika Bednářová.

Foto
Problém současného Afghánistánu je v tom, že západní pomoc místo budování lokální struktury buduje bez ohledu na cokoli vlastní paralelní stát. Připadá-li vám ta formulace poněkud nudná, vězte, že v reportáži českého kulturního antropologa Rada Haluzíka, který poválečným zmatkem zasažené země přijel studovat válečný folklór, rozhodně najdete dost pádných a na místě prožitých svědectví.

Foto
Karikaturista Al Hirschfeld, jenž zemřel minulý týden, stihl ve svém dlouhém životě kreslit Chaplina i hrdinky seriálu Sex ve městě. Měl štěstí, že se rodiče kvůli jeho mimořádnému talentu přestěhovali do New Yorku, kde udělal kariéru a kde po něm nedávno dokonce pojmenovali na Západní 45. ulici divadlo. Informuje Veronika Bednářová.



Foto
Neúčast Martiny Hingisové na právě skončeném Australian Open napověděla, že možná s tenisem skončí, chronické potíže s klouby odstavily bývalou světovou jedničku ve dvaadvaceti letech. Jestliže se dokázala vymanit z vlivu autoritativní matky, zdá se, že i přechod do normálního života zvládne tato Čechošvýcarka bez potíží. Více Pavel Kovář. Na našem webu budete moci o její budoucnosti diskutovat.