Reflex č. 2

Trumpetista Laco Dézci žije v současnosti ve Spojených státech amerických a stal se světovou špičkou ve svém oboru. Tomáš Feřtek se tentokrát zaobírá světem hrdinů, kteří jsou nejbližší především dětem. Jak to vidí Václav Klaus? V letošním roce se na stránkách Reflexu seznámíte s řadou českých a slovenských fotografů, tím prvním je Martin Kollár.

Zde najdete kompletní obsah čísla 2 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.


Foto







Foto
Jazzová legenda, trumpetista Laco Déczi, žil a jednal vždy tak, jak se mu zrovna zachtělo. Nejprve v Bratislavě a od počátku šedesátých let v Praze. Vymykal se všem škatulkám, jak undergroundu, tak disentu i policejní zkušenosti a konvenčním představám o umění. Nyní žije v New York, patří mezi světové špičky jazzu a jeho pohled na život v bývalé domovině je opět nekonvenční.

Foto
"Defoe a Verne udělali něco, co se později stalo základem každé úspěšné dětské knížky. Vytvořili izolovaný prostor pro touhu. Protože dítě v nás nechce číst o světě, jaký je, ale o světě, jaký si vysní," konstatuje Tomáš Feřtek ve svém zamyšlení nad seznamem oblíbených knih českých dětí poslední tří generací.




Foto
"Byl jsem zbytečně démonizován. Nebyl jsem příčinou ani všeho zla, ani všeho dobra, ale jsem přesvědčen, že jsem toho při transformaci české ekonomiky, při utváření demokratického politického systému, při vzniku České republiky, při změně celého myšlenkového klimatu nevykonal málo a že to bude -- ve střízlivější chvíli, než je tato -- doceněno," konstatoval ve svém projevu Václav Klaus.



Foto
Fotoreportér Reflexu Jan Šibík vám bude v tomto roce představovat současné české a slovenské fotografy. Chce upozornit na pozoruhodné soubory méně známých autorů, vykročit z kruhu několika stále se opakujících jmen. Začíná mladým slovenským fotografem Martinem Kollárem.