Reflex č. 3

Politická strana Koruna česká vyvíjí úsilí o nastolení konstituční monarchie. Čeští neonacisté vyšli o posledním šábesu do ulic. Za svou knižní prvotinu získal Jaroslav Rudiš Ortenovu cenu. Skvost španělské renesance - komplex El Escorial, ročně hostí statisíce lidí. Proč se nad moravskou metropolí vznášela horkovzdušná katedrála?

Zde najdete kompletní obsah čísla 3 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.


Foto






Foto
Pochodňový průvod českých neonacistů kolem pražských synagóg o posledním šábesu, zatím nejrasantnější pokus o zneuctění památky obětí holocaustu, udusilo v zárodku bleskové jednání magistrátu. Zúčastnilo-li se protidemonstrace asi dvě stě padesát lidí, lze snadno spočítat, že Doležalova otázka v titulku Kde jste, sakra, byli? míří k deseti miliónům zbývajících Čechů.

Foto
Jaroslav Rudiš býval učitelem a dnes je redaktorem. Řešte jinak svůj život, jste-li zároveň prozaikem, Berlíňanem, rockerem a strojvedoucím. Svár reality a nutkavých identit u něj prozatím vyústil v prvotinu Nebe pod Berlínem, za niž obdržel Ortenovu cenu, ocenění pro literáty do třiceti let.


Foto
Křik feministek lze většinou odbýt mávnutím ruky, ale prokáže-li někdo horší postavení žen u nás z vědecké pozice, je to jiný šálek čaje. Jen pro informaci, pánové, PhDr. Marie Čermáková, zakladatelka týmu Gender a sociologie a odborná asistentka Centra pro genderová studia, je vdaná a má tři děti.

Foto
Jedno z největších stavebních turistických lákadel ve Španělsku, komplex El Escorial ležící padesát kilometrů severozápadně od Madridu, navštíví každý rok statisíce lidí. Většina z nich se až na místě dozví, čím vším tahle nádherná ukázka španělské renesance je: královskou rezidencí, kostelem, klášterem, vědeckou knihovnou, astronomickou observatoří, alchymistickou dílnou a královskou hrobkou.


Foto
Oslavy dvoustého výročí založení švýcarského kantonu St. Gallen „dosáhly“ až do Brna. Zdejší továrna na balóny a vzducholodě totiž vyhrála konkurs na výrobu „létající katedrály“ a přesná replika dominanty města St. Gallen samozřejmě prodělala v moravské metropoli zkušební let. .