Klaus na Hrad

Martin Stropnický a Ivo Mathé se rozhodli neucházet o post ředitele ČT. Třetina obyvatel České republiky by podle průzkumu agentury SC&C volila prezidentem Václava Klause. Čeho se bojí senátor Vladimír Železný? Obvodní soud pro Prahu 7 se bude zabývat případem vydavatele Michala Zítka. Prezidentský kandidát Jaroslav Bureš se bojí diskreditační kampaně.

Pondělí 6. ledna


Stropnický vzdal boj o ředitele ČT



Mluvilo se o nich jako o žhavých kandidátech na post nového ředitele České televize: šéf prezidentské kanceláře Ivo Mathé a bývalý diplomat a herec Martin Stropnický. Oba už jsou však ze hry venku. Mathé (už před Vánocemi) a Stropnický (v neděli) oznámili, že výběrového řízení na ředitele se účastnit odmítají. Více než měsíc po odvolání Jiřího Balvína z funkce šéfa ČT tak zůstává stále nejasné, kdo, s kým a s jakými šancemi se o toto místo utká.



"Na základě dostupných informací a po seriózní úvaze jsem se rozhodl, že se výběrového řízení na tento post nezúčastním," oznámil Stropnický. Jeho jméno se přitom v této souvislosti objevilo v médiích několikrát a on sám přiznává, že o možnosti přihlásit se do konkurzu chvíli uvažoval. Z několika důvodů se nakonec rozhodl opačně. "Výběr na toto místo pomocí agentury nepovažuji za ideální," říká například.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Přestože si Martin Stropnický věří, že by předložil Radě ČT slušný projekt, nakonec se výběrového řízení nezúčastní. Vadí mu stejně jako Mathému fimra Hofírek Consulting, která pomůže ve výběru kandidátů. Stropnického však na Kavčích horách občas uvidíme, je to přece jenom pořád ještě také herec.


Úterý 7. ledna


Nejvíc lidí chce Klause, člen KSČ vadí třetině



Více než třetina obyvatel České republiky se domnívá, že členství v komunistické straně snižuje schopnost kandidátů být dobrým prezidentem. Vyplývá to z průzkumu, který exkluzivně pro LN vypracovala agentura SC&C. Ta svými dotazníky v období od 3. do 4. ledna obeslala 529 respondentů z celé země.



Podle výsledků průzkumu by se v přímé volbě stal prezidentem expředseda ODS Václav Klaus. Toho by si na Hradě přálo 32,5 procenta dotázaných. Druhou příčku by s 23,3 procenta hlasů obsadil lidovecký kandidát Petr Pithart.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Bývalé členství v KSČ u třech ze čtyř prezidentských kandidátů? Po třinácti letech od pádu komunismu? Styďme se!


Středa 8. ledna


Železný se vyhýbá jednání o imunitě



Hlasování o vydání či nevydání senátora Vladimíra Železného, které mělo v horní komoře parlamentu proběhnout ve čtvrtek, se odkládá. Mandátní a imunitní výbor Senátu, který měl jeho případ projednat, nezasedne. Důvod? "Jednání by se nemohl zúčastnit pan Železný. Otevírá totiž svoji kancelář ve Znojmě," řekl iDNES tajemník výboru Václav Šedivý. Bez stanoviska výboru Senát nemůže o imunitě jednat.



Podle mluvčího šéfa Novy Martina Chalupského bylo otvírání kanceláře dohodnuto už dávno dopředu.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Každý má právo obhájit se před soudem, zvlášť zaneprázdněný senátor Železný, který je přesvědčen o své nevinně. Jen do toho, pane senátore!



Čtvrtek 9. ledna


Mein Kampf půjde opět k soudu



Případ vydavatele Michala Zítka, který před třemi lety uvedl na trh Hitlerův Mein Kampf, dostanou brzy na stůl soudci Obvodního soudu pro Prahu 7. Znalecké posudky, které podle loňského červencového rozhodnutí Nejvyššího soudu v trestním spise chyběly, už jsou totiž prakticky hotové, a nic proto nebrání tomu, aby státní zástupkyně Ivona Horská případ soudu v dohledné době zaslala.



"Počítám, že koncem ledna, nejpozději začátkem února odešlu spis k soudu," řekla LN Horská. Soud podle jejích slov zřejmě nebude případ dlouho studovat a líčení by mohl brzy nařídit. "Celý spis už znají, stačí jim proto jen seznámit se s novými posudky," dodala státní zástupkyně.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Vydělávat? Proč Ne? Ale příště si, proboha, rozmyslete na čem!



Pátek 10. ledna


Špičky ČSSD: Bureš měl s tlakem počítat



Prezidentský kandidát ČSSD musí pár dnů před volbou čelit nepříjemným otázkám. Poté, co MF DNES přinesla zprávu, že nepomohl ve sporu chartistovi, jak původně tvrdil, má Jaroslav Bureš před sebou další problém. Média informovala, že v roce 1983 srazil chodkyni, která zranění nepřežila. "Někdo, zřejmě jednotlivec, se mě snaží očernit a vede proti mně diskreditační kampaň," řekl Lidovým novinám. Špičky ČSSD ale tvrdí, že měl s tlakem počítat.



"Při každé volbě je vedena mediální kampaň pro i proti. S tím musejí kandidáti počítat," uvedl pro iDNES místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Přestože nehoda Jaroslava Bureše nijak neohrožuje, nemůže být překvapen, že o ní média informují. Veřejnost hlavně čeká na vysvětlení kauzy "imaginární pomoc chartistovi", které snad přijde dřív než žaloba na MF DNES.