Bilancování Václava Havla

Spojené státy americké si přizvaly na pomoc odborníky z české jednotky radiační, chemické a biologické ochrany. Jaký bude rok 2003? Václav Havel přednesl svůj poslední novoroční projev. Začíná boj tramvajáků o platy autobusáků. Soudci ignorují proudloužení promlčecích lhůt u trestných činů komunistů.

Pondělí 30. prosince


Tři čeští vojáci se podílejí na přípravách války s Irákem



Česká republika se podle informací LN v těchto dnech podílí společně se Spojenými státy a Velkou Británií na plánování války proti Iráku. Někteří tuzemští odborníci tedy dnes s největší pravděpodobností znají veškeré detaily zmíněné operace.



Jde o to, že v centrále amerických ozbrojených sil US CENTCOM na Floridě, odkud bude útok proti Iráku s největší pravděpodobností řízen, pracují tři zástupci české armády.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Fakt, že si Američané povolali mezi sebe české odborníky, bohužel potvrzuje domněnku o tom, že Irák má v plánu použít zbraně hromadného ničení.


Úterý 31. prosince


Politická předpověď 2003: přeháňky a bouřky



Dvěma okamžiky, kolem kterých bude vířit politické dění, jsou volba prezidenta a referendum o vstupu do Evropské unie.



Po takzvaném supervolebním roce 2002 by teoreticky měla nastat doba politického příměří. Leccos však nasvědčuje tomu, že i letopočet 2003 může být velmi neklidný.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



To, že se 15. ledna nepodaří zvolit prezidenta je téměř jasné. Jak dlouho a jestli vůbec vydrží Špidlova vláda ovšem zase tak zřejmé není.


Středa 1. ledna


Novoroční projev prezidenta republiky Václava Havla



Prezident Václav Havel vystoupil již po třinácté před občany s tradičním novoročním projevem, posledním v prezidentské funkci. Mimo jiné se prezident republiky v projevu zamyslel nad tím, "zda Česká republika má nějakou svou zvláštní ideu, kterou lze jen tak říct nebo dokonce vyhlásit."



Milí spoluobčané, ...



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



V posledním novoročním projevu Václava Havla zněla poprvé hojně slova chvály, čemuž jsme v uplynulých projevech odvykli. Pokud si snad někdo myslel, že se prezident pustí do spekulací nad svým nástupce, byl zklamaný. Václav Havel si nechal svůj názor jenom pro sebe.



Čtvrtek 2. ledna


Jednání s tramvajáky zatím bez úspěchu, čas je do neděle



Dnešní jednání odborových organizací a vedení pražského dopravního podniku skončilo podle předsedy Federace řidičů tramvají Antonína Duba neúspěšně. Stále proto hrozí, že v pondělí nebudou v Praze jezdit asi půl dne tramvaje. "Vyhlášení stávky zatím trvá," řekl po jednání Dub. Požaduje, aby s federací jednali o srovnání mezd zástupci hlavního města.



"Pokud nás někdo z města, kompetentní tyto věci rozhodnout, nevyzve do nedělního večera k jednání, 6. ledna nevyjede jediná tramvaj," uvedl Dub. Jmenoval radního pro dopravu Radovana Šteinera (ODS), primátora náměstka Petra Hulinského (ČSSD) a primátora Pavla Béma (ODS).



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Kvůli nesmiřitelným skupinám tramvajáků a řidičů přeřušil pražský primátor Pavel Bém svoji dovoulenou, doufejme, že bude moci po městě jezdit v tramvajích, náhradní autobusovou dopravou by totiž rychle nikam nedojel.



Pátek 3. ledna


Zločiny komunistů jsou prý promlčeny



Rok 2003 rozhodne, zda se bývalí komunističtí funkcionáři podezřelí z trestných činů budou za svá jednání ještě zodpovídat před soudem. Někteří soudci totiž odmítají respektovat novelu zákona z roku 1999, která prodloužila promlčecí lhůty.



Důsledek? "Znamenalo by to, že ve většině našich případů bychom už nemohli nikoho obvinit," říká šéf vyšetřovatelů Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Gregor.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Vítězství takových lidí nad českou justicí jsou jedním z nejsmutnějších příběhů této doby, uvědomuje si to však i Nevyšší soud, takže snad budou alespoň ti nejhorší řádně potrestáni.