Rebelové pod stromeček

Na televizních obrazovkách opět začneme vídat bývalé zaměstnance České televize, kteří odešli v době úřádování bývalého ředitele Jiřího Balívna. Nový Zéland zrušil vízovou povinnost pro občany České republiky.

Pondělí 23. prosince


Do ČT se vracejí 'stávkoví rebelové'



Před dvěma lety potemněla obrazovka České televize a začala stávka. Její významní účastníci pak z televize odešli. Nyní, vlastně téměř na den přesně, se vracejí. Umožnil jim to odchod ředitele Balvína a jeho lidí.



Pouhý měsíc uplynul od pádu generálního ředitele ČT Jiřího Balvína a na Kavčích horách už se zase "hýbou kádry". Do veřejnoprávní televize se totiž začínají vracet lidé, kteří právě před dvěma lety patřili mezi nejvýznamnější postavy tehdejší stávky.


(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Snad se tentokrát obejde vše bez emocí a navrátilci a nově jmenovaní budou myslet především na nezávislost tohoto veřejnoprávního kolosu.



Pátek 27. prosince


Nový Zéland ruší víza pro Čechy



Bez víza bude možné od 1. ledna 2003 na Novém Zélandu pobývat tři měsíce, informovalo české ministerstvo zahraničí. Novozélandská vláda bezvízový režim obnovuje po dvou letech. Češi, kteří budou chtít na Novém Zélandu pracovat či se tam léčit, budou víza nadále potřebovat.



Víza pro české občany Nový Zéland zavedl loni v lednu v reakci na stoupající počet žadatelů o azyl z ČR. Česká diplomacie k recipročnímu opatření nepřikročila, naopak usilovala o zrušení jednostranné vízové povinnosti. Novozélanďané tak mohli na české území stále vstupovat bez víz. Původně vízovou povinnost obě země navzájem zrušily v roce 1996.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Nový Zéland je nejen krásná země pro turisty, ale také vhodná lokalita pro studenty angličtiny. Snad právě takové cíle přilákají v budoucnu do této oblasti řadu českých občanů.