Miliónová party ministra Tvrdíka

České dráhy rozdávají majetek za hubičku. Schválený rozpočet je pro Václava Klause nepřijatelný. Poslanci konečně přestanou pít v práci. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík uspořádal v Kongresovém centru show pro vojáky. Jak dopadne volba prezidenta?

Pondělí 16. prosince


České dráhy darují odborům majetek za miliony



České dráhy mají i přes neutěšenou hospodářskou situaci majetek na rozdávání. Chtějí převést na železniční odbory rekreační zařízení v hodnotě 30 miliónů korun za symbolickou korunu. Jde o 20 rekreačních zařízení včetně dětských táborů.



Rekreační zařízení v hodnotě 30 miliónů korun získají železniční odbory od Českých drah za symbolickou jednu korunu. Uvedla to ve večerním zpravodajství Česká televize. Odboráři přitom už delší dobu kritizují management za to, že drážní majetky prodává za nízké ceny, dodala televize.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Proč mlčí generální inspekce Českých drah?



Úterý 17. prosince


Klaus rozpočet považuje za nejhorší v historii ČR



Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) tvrdí, že naopak Poslanecká sněmovna dnes schválila jeden z nejlepších státních rozpočtů ve své historii. Poslanec a čestný předseda ODS Václav Klaus ale tvrdí přesný opak.



Také další vyjádření politiků potvrdila tradiční scénář - vládní koalice schválený rozpočet chválí, opozice kritizuje. "Obdivuji neuvěřitelnou drzost, s jakou ministr financí (Bohuslav Sobotka) přichází, se sebevědomým výrazem, že to je bezvadný rozpočet. Neřekne, že je to v historii nejhorší rozpočet, co tahle země existuje ...On se tváří, jako by se nechumelilo, to se mi zdá nedůstojné," řekl novinářům Klaus.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Premiér má zřejmě dobré nervy, každý jiný by už pana Tvrdíka hnal...


Středa 18. prosince


Poslance čeká 'suchý zákon'



Poslancům skončila doba, kdy - jako snad jediní zaměstnanci v Česku - mohli při práci nerušeně popíjet alkohol. Skupina poslanců v čele s unionistkou Hanou Marvanovou totiž připravila návrh zákona, který by měl nadobro zakázat prodej alkoholických nápojů v předsálí Poslanecké sněmovny.



"Nechápu, proč by vlastně poslanci měli mít možnost pít na pracovišti. V sněmovních restauracích - tam až se alkohol klidně podává - na pár metrů od zasedací místnosti," vysvětluje Marvanová, členka Komise pro práci Poslanecké sněmovny, kde předloha vznikla.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Unionistka Marvanová přišla zase jednou s vhodným opatřením. Pohled na "unavenou" poslaneckou sněmovnu, nemusí být vždy veselý. Ono se to hoduje, když je rum za osm a řízek za dvacet, viďte, páni poslanci.


Čtvrtek 19. prosince


Podívaná za miliony zahájila reformu



Role kabaretiéra i režiséra v jedné osobě se včera zhostil ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Kvůli armádnímu shromáždění si pronajal pražské Kongresové centrum, nechal je zaplnit důstojníky i generály a ještě pozval prezidenta Václava Havla a premiéra Vladimíra Špidlu.



Pod heslem Čest, věrnost, odvaha pak ministr Tvrdík svým vojákům s patosem oznámil: "Dámy a pánové! Reforma armády začíná a bude záležet jen na vás, jak dopadne!"



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Pronájem Kongresového centra? Příště snad bude stačit rozeslat vojákům maily...


Pátek 20. prosince


Koalice má plán, jak vyřadit Klause



Mezi sociálními demokraty a lidovci se rodí dohoda pro první kolo první volby prezidenta. Jejím smyslem je pokus vyřadit ze hry Václava Klause a posunout do druhého kola vlastní kandidáty Jaroslava Bureše a Petra Pitharta. Ačkoli to představitelé obou stran oficiálně popírají, neoficiálně tuto informaci LN potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů z ČSSD a nepřímo i jeden z KDU-ČSL.



Scénář dohody by měl být následovný: lidovci ve sněmovně podpoří Jaroslava Bureše, který by tak měl spolu s hlasy z ČSSD bezpečně zvítězit. Sociální demokraté pak v Senátu na oplátku podpoří Petra Pitharta.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Zdá se, že Klaus je všem trnem v oku, mají však ostatní kandidáti dostatečnou podporu?