Reflex č. 51-52

Tentokrát vychází Reflex jako dvojčíslo. Najdete v něm rekapitulaci událostí, které se odehrály za deset let v České televizi. Jiřího X. Doležala zaujalo hnutí Falun Dafa. Jiří Černý zase sledoval příběh Elvise Presleyho. Veronika Bednářová pátrala, jak žije ve vzpomínkách herec Vlastimil Brodský. Co nám přinesl rok 2002?

Zde najdete kompletní obsah čísla 51-52 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.



Foto





Foto
Rozhovor s Pavlem Kosatíkem vedl Jiří Rulf a bylo to povídání s bývalým kolegou, neboť autor životopisných knih, z nichž největší ocenění získala biografie Ferdinanda Peroutky, býval před lety zástupcem šéfredaktora Reflexu . Z jeho prací dosáhly největšího ohlasu tituly věnované manželkám českých prezidentů - Devět žen z Hradu a životopisná kniha o Olze Havlové a dále kniha s názvem Fenomén Kohout.


Foto
"Rozhodnutí vybudovat si hospodu na vlastní zahradě přišlo tak nějak samo," vzpomíná jeden z majitelů "soukromých domácích " podniků. Manželé tak dlouho vedli intenzivní společenský život, až upravili podkroví, kde mohli přespávat známí. Pak je napadlo, že by uvítali, kdyby bylo něco k pití a proč by vlastně nemohlo být i něco k jídlu? "Možná jde ale i o něco víc," podotýká k tomu Jan Zvelebil. "Třeba se po deseti letech vzývání individualismu dočkáme, že se budou podobné středobody vzájemné pospolitosti šířit venkovem i dál a mělo by to něco do sebe.

Foto
Společně s rozdělením republiky před deseti lety zanikla i Československá televize. Začala dýchat její mladší, česká sestřička a Milan Tesař se nyní pokusil rekapitulovat vše podstatné, co se v průběhu její dosavadní existence odehrálo. Poté možná přestanete kritizovat veřejnoprávní program a přijde vám pozoruhodné, že se vlastně vůbec vysílá.

Foto
V Čechách a na Moravě působí mnoho sekt ale hnutí Falun Dafa, nebo též Falun Gong zaujalo Jiřího X. Doležala natolik, že mu věnoval mimořádnou pozornost. Věříte, že je možné věřit tomu, že David Copperfield skutečně prošel Velkou zdí, že si můžete po celém těle vypěstovat malé děti, ba i nesmrtelné dítě - zpočátku malé, avšak časem se zvětšující a vypadající přesně tak jako vy? Ne? Přesto takový nesmysl získal spoustu stoupenců. Jak je možné, že takové ptákovině věří i programátor? Odpověď je promptní: Už jste někdy zkoušeli pochopit, jak kousek křemíku může sčítat a ještě to pak posílat přes síť někam do světa?

Foto
Teprve události dávají beztvaré hmotě času tvář. Bez nich by letopočet byl jen prázdnou a bezduchou číslicí. S nimi zůstane - dvojka, dvě nuly uprostřed a dvojka na konci - navždy zapsána jako doba dalších masakrů islámských radikálů, Valentova olympijského zlata, zavedení eura a dalších událostí, které vám ve fotografiích připomínáme.


Foto
Deset neznámých lidí, kteří se spolu nikdy neviděli, a jediné, co je spojovalo, bylo dlouholeté přátelství s nezapomenutelným hercem, vytvořilo vzpomínkovou podobiznu Vlastimila Brodského.Více Veronika Bednářová.


Foto
Sportovce, umělce a politiky spojuje tu více, tu méně vrozený exhibicionismus. Evoluce jejich společné sebeprezentace v zemích českých a moravských začíná sokoly a končí Amforou. Zatím.




Foto
Víte, že Elvis Presley nikdy nekoncertoval mimo území USA, že jeho kariéra byla vlastně velmi krátká, že na jejím vrcholu vydělával 125 000 dolarů měsíčně? Jiří Černý sleduje jeho příběh v době, kdy jako řadový voják sloužil v Německu a nejvíc si jej krom nadřízených a kamarádů ve zbrani užily barové dámičky z mnichovského klubu Moulin Rouge.

Foto
Pokud vás pohoršuje dnes všudypřítomná erotika a pornografie, vězte, že to, co se na tomto poli, ať dobrovolně nebo za peníze, odehrává mezi jedinci homo sapiens, hravě překonávají téměř všechny ostatní živočišné druhy.