Mirek Topolánek šéfuje ODS

Tři kandidáti na prezidenta odpovídali v anketě ČTK na patnáct otázek. Poslankyně ODS měla nejmenší šance na křeslo předsedkyně ODS. Prezident Václav Havel nebyl informován o prošetřování podezření na ovlivňování udílení prezidentských milostí. Novým předsedou ODS se stal Mirek Topolánek.

Pondělí 9. prosince


Odpovědi kandidátů na úřad prezidenta v anketě



ČTK oslovila tři vážné kandidáty na prezidenta a položila každému z nich 15 otázek. Plný text písemných odpovědí náměstka vicepremiéra pro legislativu Jaroslava Bureše, předsedy ODS Václava Klause a předsedy Senátu Petra Pitharta:



Doporučíte jako prezident občanům, aby v referendu hlasovali pro vstup do Evropské unie, nebo proti němu?



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Pan Bureš sice nemluví anglicky, ale je natolik skromný, že by se nestěhoval ze svého dosavadního bytu ani jako prezident, pan Klaus neskrývá svou věcnost a snažil by se změnšovat pravomoci prezidenta, pan Pithart není o mnohém stoprocentně přesvědčený, ale v podporování hířivé rekonstrukce Hradu má jasno.


Úterý 10. prosince


Nejmenší šanci vést ODS má Němcová



Už jen šest dní si může Václav Klaus psát před jméno, že je předsedou ODS. Po neděli občanští demokraté vykročí vstříc důležité epoše pod vedením nového lídra.



Ačkoli se podle dosavadních nominací jednotlivých krajů může zdát, že největšími favority jsou místopředsedové Jan Zahradil a Petr Nečas, výsledek zasedání kongresu může dopadnout úplně jinak.


V tuto chvíli je prakticky jisté jen jedno - nástupcem Václava Klause podle všeho nebude žena. Šance Miroslavy Němcové jsou minimální. Místopředsedkyni sněmovny sice nominovala ˝její˝ Vysočina, na kongresu by se však musel stát zázrak, aby uspěla. A že by se stát mohl, tomu nemůže věřit ani Němcová.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Mnozí o této, dopousud nenápadné, ženě nahlas pochybují. Ona si ale začala troufale věřit. Ženský nadhled ODS jistě potřebuje, jde o to, aby její výjimečnost nespočívala pouze v jejím ženství.


Středa 11. prosince


Špidla kupuje dům, Tvrdík byt



Premiér Vladimír Špidla bude v dohledné době kupovat dům, ministr obrany Jaroslav Tvrdík se zase chystá investovat do vlastního bytu. Oba si na to berou hypotéku. Tyto informace mimo jiné vyplynuly z majetkových přiznání, která členové vlády v minulých týdnech odevzdali do rukou premiéra Špidly. Soupis majetku ministrů získala MF DNES.



Vláda se rozhodla zveřejnit stav svých účtů a nemovitostí proto, aby nad nimi měla veřejnost větší kontrolu. Když ministři hned na začátku oznámí, jak na tom jsou, je pak snadnější zjistit, jestli si během vládnutí podivně nedopomohli k přepychovému domu či milionům na kontě.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Majetková přiznání ministrů jsou jistě dobré počtení, snad i pravdivé, ale ne zas tak zajímavé. Špidla je, zdá se, férový chlap a veřejně přiznal, že patří k nejchudším lidem z vlády. Možná teď bude voličům více imponovat, ale možná vůbec ne.



Čtvrtek 12. prosince


Havel nevěděl o vyšetřování milostí



Prezident Václav Havel se ve středu pokoušel zjistit, kdo je podezřelý z ovlivňování jím udělovaných milostí. Havel proto zpovídal ministra vnitra Stanislava Grosse. Ministr v úterý potvrdil televizi Nova, že policejní protikorupční služba prověřuje podezření ze zkreslování podkladů pro udílení prezidentských milostí. Havel však o ničem takovém nevěděl.



"Prezident vyjádřil svůj podiv nad tím, že ho ministr vnitra o podezření neinformoval," uvedl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl poté, co Havel Grossovi telefonoval.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Téma udílení milostí - ano či ne, v jaké četnosti a proč zrovna paní Chadimové či synovi paní Čáslavské a dokonce kamarádovi syna paní Čáslavské, je v poslední době velmi rozšířené. Není divu, když v čele Spolku na podporu nezávislé justice, který se nazývá Šalamoun a zaslal v minulosti prezidentské kanceláři několik desítek žádostí o milost, sedí nedůvěryhodný a obhroublý pán jménem John Bok.



Pátek 13. prosince až neděle 15. prosince


Klaus zahájil svůj poslední kongres



Krátce po 14. hodině začal ve Františkových Lázních třídenní kongres ODS, který rozhodne o novém stranickém vedení. Do lázeňského města se sjelo na 350 delegátů. Občanští demokraté budou také diskutovat o dalším směřování nejsilnější pravicové strany v zemi. "Je to třináctý kongres, je pátek třináctého, doufám, že tato symbolika se neprojeví na jeho výsledcích," řekl úvodem Klaus s tím, že sjezd je milníkem v cestě ODS.



Jednacímu sálu ve Společenském domu, kde se přelomové setkání koná, vévodí transparent s nápisem 13. kongres ODS, sloganem letošních senátních a komunálních voleb Nabízíme vám pravici a logem strany - letícím ptákem.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)


Oprať ODS převzal Mirek Topolánek



Šestačtyřicetiletý Mirek Topolánek střídá Václava Klause ve funkci předsedy ODS. Ve druhém kole mu dalo hlas 179 z 353 delegátů stranického kongresu ve Františkových Lázních. Topolánek, který byl považován za kandidáta nejméně přijatelného pro Klause, porazil o jedenáct hlasů favorizovaného Petra Nečase. Prvním místopředsedou se stal Jan Zahradil, místopředsedy Petr Nečas, Miroslava Němcová a Petr Bendl. Václav Klaus byl jmenován čestným předsedou ODS.



Post prvního místopředsedy získal Jan Zahradil, který ve druhém kole opět jen velmi malým rozdílem porazil Petra Nečase. Dalším kandidátem byl Ivan Langer, kterého vyprovodil nejvlažnější potlesk a nejmenší počet hlasů. Vlastimil Tlustý a Martin Říman se vzdali kandidatury ve prospěch Petra Nečase.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)