Muži týdne: Zeman, Sládek, Balvín, Bém

Prezidentské referendum ČSSD je u konce. Miroslav Sládek dokázal ještě v těchto dobách stáhnout pár lidí na svou dávno potopenou loď. Mužem týdne se stal nový primátor hlavního města Prahy Pavel Bém. Bleskurychlý odchod si však musel dát ředitel České televize pan Balvín, prý nebyl příliš překvapen.

Pondělí 25. listopadu


Končí referendum ČSSD o prezidentském kandidátovi



Sociální demokraté i prostí občané mají dnes poslední možnost vyjádřit se k tomu, koho by měla ČSSD nominovat do prezidentských voleb. Zítra se budou otvírat urny a výsledky by měly být zveřejněny v pátek. Konečné slovo je však na ústředním výboru strany.



Dnes je poslední den, kdy se mohou občané vyjádřit, koho ze čtyř sociálnědemokratických kandidátů by chtěli mít příštím prezidentem republiky. V úterý začnou sociální demokraté otevírat urny, počítat hlasy a v pátek 29. listopadu zveřejní výsledky, řekla místopředsedkyně ČSSD Marie Součková.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Kdo bude mít po referendu nejvyšlapanější cestičku k Hradu? Nabízí se tu vážné obavy, že nepůjde o člověka, kterého by podle průzkumů veřejného mínění, viděli v čele státu občané.



Úterý 26. listopadu


Jak se stal Sládek místostarostou



Kdyby se před měsícem do sedmičlenného zastupitelstva druhé nejmenší brněnské městské části Útěchov nedostal se ziskem dvaceti procent hlasů kontroverzní republikánský šéf Miroslav Sládek, mluvilo by se o ní jen jako o rostoucím satelitním městečku s desítkami podnikatelských vilek. Minulý týden si však zastupitelé Sládka zvolili za místostarostu, poměrem hlasů čtyři ku třem.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Je vůbec možné, že ještě existuje skupina lidí, která zapomněla, že jméno Miroslava Sládka, vůdce ultrapravicové strany, je spjato s řadou nestandardních politických i lidských úkonů? To se přece nedá zapomenout ani za slušný balík peněz.



Středa 27. listopadu


Poslanci zamítli přímou volbu prezidenta



Poslední šance, že by si občané mohli sami zvolit nástupce prezidenta Václava Havla, padla. Poslanecká sněmovna dnes totiž hned v prvním čtení zamítla dvě předlohy, které měly přímou volbu hlavy státu umožnit. Je proto jasné, že Havlova nástupce bude opět volit parlament.



Tento způsob volby předpokládá současná Ústava, která se nijak nezmění. První kolo volby se má konat 15. ledna. Pětiletý mandát současného prezidenta Havla skončí počátkem února.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)


Pějme píseň dokola, okolo stola la la...




Čtvrtek 28. listopadu


Pavel Bém bude stát včele Prahy



Novým pražským primátorem byl dnes podle očekávání zvolen Pavel Bém z ODS, který v tajné volbě získal hlasy 38 ze 70 zastupitelů. Bém v čele hlavního města nahradí svého stranického kolegu Igora Němce, který metropoli vedl po rezignaci Jana Kasla (Evropští demokraté).



Bémovým jediným protivníkem byl předseda zastupitelského klubu KSČM František Hoffman, pro kterého hlasovalo osm zastupitelů. Hlasy 24 zastupitelů byly neplatné.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Nový primátor je původně psychiatr, dlouhá léta se s opravdovým zájmem věnoval protidrogové problematice a nebude kandidovat na post šéfa ODS, ať mu zdraví a čest dlouho slouží...



Pátek 29. listopadu


Nový šéf ČT celí díry po milionářích



Prozatímní ředitel ČT Petr Klimeš začíná obsazovat místa, která opustili Balvínovi lidé. Moderátora Jiřího Janečka pověřil řízením zpravodajství. Oficiálně ho jmenuje příští týden. Změna proběhne i na postu šéfa programu. Jiří Balvín ještě ve čtvrtek odvolal ředitele programu Petra Kolihu a zpravodajství Zbyňka Honyse. Ti tak mají nárok na vysoké odchodné.



Za to, že půl roku nebudou pracovat v oboru, dostanou dvanáct měsíčních platů - zhruba milion korun.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Za takové tučné odchodné se pánové nebudou nudit, ani stydět. Najde se konečně nějaká silná osobnost, která by dokázala čelit těm nekonečným tlakům, co vy na to pane Mathé?