Stanislav Gross "možná odstoupí"

Minulý týden slíbil ministr vnitra Stanislav Gross, že pokud nebude během listopadového summitu NATO zajištěna bezpečnost, za "určitých podmínek" odstoupí. Také Spolana se opět dostala do novin: tentokrát unikl pro změnu oxid siřičitý. A v Litoměřicích ztratil armádní důstojník pistoli.

Pondělí 14. října


Zase jednou Spolana

V chemickém závodě Spolana v Neratovicích na Mělnicku dnes krátce po 10:00 unikl ze zásobníku síry oxid siřičitý. Byl vyhlášen první stupeň chemického poplachu, který byl odvolán ve 12:36. Látka se nedostala mimo závod, řekl mluvčí Spolany Jan Martínek.
Na únik látky upozornil systém monitoringu průmyslového areálu. Pracovnice okresní hygienické stanice potvrdila, že zprávu o úniku ve Spolaně dostali včas. Podle ní havárie neznamenala žádné ohrožení pro zdraví obyvatel Neratovic a okolí.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Vypadá to, že unikání kdečeho se stalo v poslední době ve Spolaně módou. Ještě že tam nechovají třeba tygry nebo lvy.



Úterý 15. října


Gross v listopadu neodstoupí

Pokud nebude zajištěna bezpečnost během listopadového pražského summitu Severoatlantické aliance, ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) odstoupí. Gross to slíbil novinářům s tím, že stejný přístup bude vyžadovat i od svých podřízených a všech ostatních, kteří zodpovídají za pořádání summitu.
"Pokud bezpečnostní opatření jako celek selže, tedy nikoli, že selže jeden policista nebo dílčí část toho systému, pokud by došlo k událostem, které jsou na podmínky České republiky něčím naprosto nepředstavitelným..., v tu chvíli rezignuji na funkci ministra vnitra," řekl.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Jinými slovy, pokud by šílení demonstranti například unesli George Bushe s manželkou, Gross zváží demisi. Zbytečné řeči. Lepší by bylo mlčet, pracovat a případně pak odstoupit bez velkohubých scén.



Středa 16. října


Hučín a Zifčák

V kauze předlistopadového disidenta a bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíra Hučína mohl sehrát důležitou úlohu bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti (StB) Ludvík Zifčák, známý dosud nevyjasněnou rolí při studentské demonstraci na pražské Národní třídě 17. listopadu 1989. Hučín to uvedl na dnešní besedě s novináři, kterou uspořádala pražská pobočka Konfederace politických vězňů. Zifčákovo stanovisko se ČTK zatím nepodařilo získat.
Hučín tvrdí, že se stal nepohodlným, když odhalil spiknutí bývalých komunistů a jejich pronikání do vysokých státních funkcí a bezpečnostních složek. "On za ně vykonával špinavou práci, oni pouze koordinovali to vyšetřování," naznačil spolupráci bývalého agenta StB a některých čelných představitelů severomoravské policie.

(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Co všechno ještě zůstává v kauze Hučín nesděleno a zamlčeno?



Čtvrtek 17. října


Budoucnost České republiky..?

Sociální demokracie zůstává i čtyři měsíce po parlamentních volbách nejsilnější politickou stranou. Druhou příčku si udržuje ODS, třetí by opět byli komunisté. Pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by podle říjnového průzkumu agentury STEM překročila ještě KDU-ČSL.
Další vládní strana - Unie svobody-DEU - by nyní získala jen tři procenta hlasů. Pokud by tedy kandidovala sama, do dolní komory parlamentu by se nedostala. Obdobný výsledek unionistů přinesl i nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění.

(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Situace docela na pováženou.



Pátek 18. října


Ztracená pistole

Kvůli ztrátě pistole, která byla v pátek ohlášena ve vojenském útvaru v Litoměřicích, odvolal ministr obrany Jaroslav Tvrdík velitele útvaru. Sdělil to mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka s tím, že ztrátu pistole vzor 52 vyšetřuje vojenská policie.
Ministr Tvrdík podle mluvčího věnuje zabezpečení zbraní a munice mimořádnou pozornost a považuje to za plnění bojového úkolu v míru. "Krádež nebo ztrátu zbraně pak vnímá jako osobní, nikoli systémové selhání, a proto se rozhodl vyvodit konkrétní odpovědnost a s okamžitou platností odvolal velitele příslušného útvaru," uvedl Řepka.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.


Jako v Černých baronech.