Antlova rezignace a pokuta pro ČT

Minulý týden rezignoval na svou funkci náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl. Podle Ústavního soudu ostravský soud pochybil, když letos v lednu prodloužil vazbu Vladimíru Hučínovi. A Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zase jednou uložila České televizi milionovou pokutu...

Pondělí 30. září


Špatní právníci a špatné smlouvy za Špidly

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaměstnávalo v době působení nynějšího premiéra Vladimíra Špidly v čele resortu zřejmě špatné právníky. V řadě smluv uzavíraných s dodavateli totiž nejsou stanoveny sankce za případné porušení sjednaných závazků. "Stát by ty prostředky těžko vymáhal zpátky, v podstatě by to bylo nemožné," řekl novinářům František Bárta z Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).
NKÚ našel v právních dokumentech i některé další formální nedostatky. Jan Vedral, který byl vedením kontroly pověřen, řekl, že řadě smluv chyběla ustanovení o způsobech, jakými lze kontrolovat jejich plnění. Rovněž se pozastavil nad tím, že k velkému množství právních výkonů resort povolával externisty, a nevyužíval vlastních kapacit. Externí pracovníky si podle něj ministerstvo zbytečně často sjednávalo také na administrativní, technické a další práce. V letech 1999 až 2001 jim za ně vyplatila 71 miliónů korun.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Možná by bylo objasněním vědět, který externista byl čí známý.



Úterý 1. října


Soud pochybil v rozhodnutí o Hučínově vazbě

Krajský soud v Ostravě pochybil, když bývalému důstojníkovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíru Hučínovi prodloužil letos v lednu vazbu s tím, že by mohl na svobodě ovlivňovat svědky. K tomuto závěru dnes v Brně dospěl Ústavní soud. Podle ústavních soudců již byli všichni klíčoví svědci vyslechnuti a ovlivnění nehrozilo.
Stejně tak Hučín nemohl pokračovat v trestné činnosti, neboť ta se měla vázat pouze k jeho pracovnímu zařazení v BIS, kde však již dávno nepůsobil. Soud tedy pochybil, když uvalil vazbu až do hlavního líčení, navíc nedostatečně své rozhodnutí odůvodnil, uvedl soudce Vojen Güttler. Ostravští soudci rovněž podle něj neměli odkazovat na předchozí Hučínovu trestnou činnost, neboť ta byla páchána proti komunistickému režimu.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Pozoruhodná chyba. Staly se ještě nějaké další..?



Středa 2. října


Variace na známé téma, tentokrát Josef Jung

Otázkou trestního stíhání Josefa Junga, který v sedmdesátých a osmdesátých letech zastával funkci českého ministra vnitra, se bude zabývat Nejvyšší soud. Nejvyšší státní zastupitelství totiž nesouhlasí se zastavením Jungova stíhání kvůli promlčení a podalo dovolání. Jung je podezřelý z toho, že se podílel na nezákonném vystěhování spisovatele Pavla Kohouta do ciziny.
Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová podala dovolání v neprospěch obviněného, řekl mluvčí brněnského zastupitelství Pavel Macur. Benešová není podle Macura spokojena s červencovým verdiktem pražského městského soudu, který v neveřejném odvolacím jednání potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu Prahy 7, jenž stíhání Junga v květnu zastavil. Oba soudy tehdy dospěly k závěru, že žalovaný skutek byl promlčen nejpozději 30. prosince 1999. Jung byl přitom obviněn až 1. října 2001. Ačkoli je rozhodnutí o zastavení stíhání pravomocné, Nejvyšší soud může verdikt zvrátit. Posuzovat bude stanovisko žalobkyně, podle níž v případě Junga nezaniká trestnost činu uplynutím promlčecí doby.

(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Proč ale nebyl Josef Jung obviněn o něco dříve?



Čtvrtek 3. října


Bdělá Rada opět zasahuje

Miliónovou pokutu uložila v úterý České televizi (ČT) Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Důvodem jsou upoutávky na seriál Sex ve městě, psychothriller Groteska a film Nejasná zpráva o konci světa, které televize odvysílala v červnu 2000 bezprostředně po Večerníčku. Řekl to mluvčí rady Pavel Barák. Pořad mohl podle radních ohrozit psychický nebo morální vývoj dětí a mládeže.
Mluvčí ČT Richard Klatovský se k rozhodnutí rady nemohl vyjádřit, protože neměl potřebné informace. Generální ředitel televize Jiří Balvín pro zpravodajský server Flashnews uvedl, že se ČT proti rozhodnutí rady odvolá.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Snad si mravopoočestní radní jednou uvědomí, kdo ty pokuty skutečně zaplatí.



Pátek 4. října


Když dva udělají totéž

Náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl dnes kvůli své čtvrteční nehodě se služebním vozem rezignoval. Funkci i policii opustí 10. října, řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. O důvodech rezignace dnes Antl hovořil s ministrem vnitra Stanislavem Grossem a policejním ředitelem Jiřím Kolářem.
Bývalý náměstek se po havárii odmítl podrobit odběru krve a moči na zjištění obsahu alkoholu. Dechová zkouška u něj podle policejního zdroje prokázala 0,52 promile, což odpovídá jednomu až dvěma vypitým půllitrům piva. "On je zastáncem tvrdšího boje proti těm, co porušují zákon, takže si asi sám uvědomil, že je třeba být v souladu se zákonem," poznamenala Kosinová.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.


Co by asi na jeho místě udělal Kavan?