Reflex č. 50

Na FAMU došlo k mnohým změnám, které u příležitosti FAMUFestu monitoroval Tomáš Baldýnský. V poslední době vyrostla v Čechách řada lezeckých stěn. Rozhovor s proslulou operní pěvkyní Soňou Červenou přináší Honza Dědek. Ed Fagan patří v současnosti k nejznámějším právníkům, u nás bojuje o zrušení Temelína. Podívejte se do Papuy - Nové Guineje za papuánským kmenem Korowai.

Zde najdete kompletní obsah čísla 50 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.



Foto





Foto
"Na FAMU probíhá experiment, jehož problém tkví ve formě, a nikoliv v obsahu." Tak vyjádřil Tomáš Baldýnský hantýrkou filmového teoretika oheň emocí, které se v poslední době kolem této školy rozpoutaly. Docent Michal Bregant organizačními změnami a v důsledku toho personálními výměnami způsobil zemětřesení, jehož příčiny a důsledky je těžké odhadnout.



Foto
Jednu z největších lezeckých stěn u nás najdete oficiálně v Drnovské ulici v Praze Ruzyni, ale i jinde rostou jako houby po dešti. Je to způsob, jak zařídit, aby byl člověk hbitý jako ještěrka a nemusel trapně chodit po zemi. Porušme tedy zákon gravitace a vydejme se s Lucií Tomanovou vzhůru!




Foto
"Je na čase si tuhle šaramantní a energickou dámu, která vypráví stejně poutavě, jako kdysi zpívala svou nesmrtelnou Carmen, poslechnout," říká Honza Dědek v úvodu rozhovoru s proslulou operní pěvkyní Soňou Červenou. Má pravdu. V jejích vzpomínkách vystupuje Bohuslav Martinů, František Gellner, Vlasta Burian a samozřejmě její otec -- kabaretiér Jiří Červený.




Foto
Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein překročili v Papui – Nové Guineji takzvanou pacifikační linii. To je hranice, za kterou se místní Korowaiové, misionáři ani cestovatelé už nevydávají. Za ní leží země lidí, kteří žijí na stromech, nic nepěstují, živí se jen sběrem plodů a lovem. Vítejte u Korowai-Batu, kamenných Korowaiů. Zážitky malířky a sochaře zaznamenal Petr Volf.



Foto
Americký právník Ed Fagan je rozporuplná osobnost. Patří k nejznámějším právníkům na světě a vyvolává svou emocionalitou velmi rozporuplné reakce. Kromě případu vymáhání zadržovaného židovského majetku ve švýcarských bankách poutá nyní pozornost i u nás svou snahou zrušit provoz jaderné elektrárny Temelín.




Foto
Čtrnáctého prosince poprvé opět usednou diváci do nově zrekonstrovaného divadla, známého ve svých dějinách dlouho pod jménem Realistické divadlo, Labyrint ale i dalšími názvy. Nyní se však vrátilo ke svému původnímu názvu: Švandovo divadlo.




Foto
Po světových mořích plují dnem i nocí obrovské tankery plné ropy. Čas od času dochází k jejich haváriím, které způsobují ekologické katastrofy obrovského rozsahu. Kudy vlastně vedou cesty ropy? Kdo jsou majitelé těchto obřích lodí? Nelze je nahradit, nebo alespoň předejít jejich haváriím? To jsou otázky, které si klade Marek Hudema.