Chemické vzorce v Labi

MInulý týden vyšlo najevo, že v archivu v pražské Troji voda zničila některé klíčové dokumenty o procesech z dob komunismu. Spolana předvedla bilanci látek, kterými během povodní okořenila řeku. A ministr Svoboda si pochvaloval, že velká voda alespoň zlepšila vztahy s Rakouskem.

Pondělí 26. srpna


Kde jsou ty důkazy? Voda je vzala.

Mezi spisy, které poničila Vltava v zaplaveném archivu v Praze-Troji, byly klíčové dokumenty o politických procesech z dob komunismu. Do některých nebude možné nahlédnout celé měsíce či roky, jiné jsou ztraceny navždy. Patří mezi ně například spis ze soudního jednání se členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), při němž byl v roce 1979 souzen i Václav Havel.
"Byly tam spisy o všech závažnějších deliktech, které řešil Městský soud v Praze od roku 1960 asi do poloviny osmdesátých let. Ročně se poskytovalo asi pět tisíc spisů k dalšímu řízení," říká zástupce vedoucího justičního oddělení Archivu hlavního města Prahy Petr Kreuz.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Kolika komunistům a estébákům asi spadl kámen ze srdce.



Úterý 27. srpna


Spolana si všimla, že jí uplavaly kontejnery

Neratovická chemička Spolana asi ve středu zahájí transport sedmi kontejnerů s chemickými látkami, které při povodních vyplavaly z areálu firmy a jsou již přes dva týdny u Štěpánského mostu v blízkosti Obříství na Mělnicku. Nyní čeká na povolení okresního úřadu na vykácení několika stromů, aby mohla rozšířit a zpevnit příjezdovou komunikaci. Řekl to Tomáš Zikmund, který Spolanu mediálně zastupuje.
Na přítomnost kontejnerů s neznámými látkami si opakovaně stěžovali především obyvatelé Obříství, ale i ekologické organizace. Kritizovali pasivitu firmy při řešení problému i zpožděné a nedostatečné informace o tom, co kontejnery vlastně obsahují. Upozornil na to při pondělní tiskové konferenci také starosta obce Jaroslav Polívka.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Vida, tak Spolana o nich ví. Už to vypadalo, že si několika kontejnerů ve víru těch desítek tun chemikálií ani nevšimla.



Středa 28. srpna


K čemu jsou dobré povodně

Katastrofální záplavy mají také jednu světlou stránku a tou je "mimořádné" zlepšení vztahů s Rakouskem i s dalšími okolními státy, řekl dnes novinářům český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Pozitivně dnes o česko-rakouských vztazích hovořil ve Vídni i předseda dolní komory rakouského parlamentu, Národní rady Heinz Fischer.
Vztahy Prahy s Vídní jsou dlouhodobě poznamenány spory o jadernou elektrárnu Temelín a o poválečnou legislativu a její údajné diskriminační dopady v současnosti. Svoboda připomněl přísloví, že vše špatné je pro něco dobré. "Konstatuji mimořádné zlepšení vztahů s Rakouskou republikou, konstatuji také výrazné zlepšení vztahů s dalšími sousedními státy," prohlásil šéf české diplomacie.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Takže je to jasné, až vypuknou další spory o Temelín - stačí naráz vypustit přehrady.



Čtvrtek 29. srpna


Chemikálie v řece? Spíš řeka chemikálií

Neratovická Spolana zveřejnila ve čtvrtek přehled chemických látek, které z chemičky unikly během povodní do Labe a do ovzduší. Unipetrol, který společnost ovládá, ale tvrdí, že tuny chemikálií životní prostředí a životy lidí vážně neohrozily.
Bilance se netýká starých ekologických zátěží v podobě dioxinů a rtuti, ani aktuálního chlóru, u něhož firma uvedla dosud jen hrubé odhady.
Mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund uvedl, že uniklé chemické látky buď nejsou pro zdraví lidí nebezpečné, nebo byly dostatečně rozředěny v obrovském množství vody protékajícím korytem Labe. Týká se to podle něj například rakovinotvorného dichlorethanu 1,2, jehož uniklo 50 kilogramů. Silně žíravá kyselina sírová, jíž uniklo 10,6 tuny, byla neutralizována na síran sodný, dodal. Celkově do vody uniklo 30,5 tuny mazutu a 13.717 litrů ropných produktů, 2380 tun dusíkatého hnojiva síranu amonného, 150 kilogramů hydroxidu vápenatého a řada dalších látek.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Zkrátka o nic nejde, žíravina sem, žíravina tam, příště si zas něco upustíme, že ano.



Pátek 30. srpna


Uražení ruští experti

Ruští odborníci, kteří přijeli do Prahy pomáhat, se cítí dotčeni způsobem, jakým je jejich mise prezentována. Skupinka expertů na budování a provoz metra nabízí třeba bezplatnou dodávku náhradních dílů pro eskalátory v zaplavených stanicích. Představitelé Dopravního podniku o nich však hovoří jako o "nezkušených ministerských úřednících" a dávají najevo, že o jejich pomoc příliš nestojí.
Mluvčí Dopravního podniku Michaela Kuchařová však odmítá, že by se k nim chovali nehezky. "Nezvali jsme je a popravdě řečeno jsme na ně neměli čas, máme všichni hodně jiných starostí, pracujeme čtrnáct hodin denně," uvedla v reakci na kritiku.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Pomoc v "Sovjet-stylu": Zdá se, že je třeba něco udělat? Pošleme delegaci.