Kolem světa: Světec 5000 žen

Kolem světa: Světec 5000 žen

Kolem světa: Světec 5000 žen

Moje představy o buddhismu dostávají zabrat. Začalo to tím, že mi v Bhútánu požehnal buddhistický mnich dřevěným penisem. Chtělo se mi smát při myšlence, že mi „Jeho Svatost“ klepe na hlavu replikou sexuální pomůcky...

Moje představy o buddhismu dostávají zabrat. Začalo to tím, že mi hned první den mého pobytu v Bhútánu požehnal buddhistický mnich dřevěným penisem. Chtělo se mi smát při myšlence, že mi „Jeho Svatost“ klepe na hlavu replikou sexuální pomůcky velikosti XXL a žehná mi tak úspěšný příští rok.

Smát jsem se ale nemohla.


Bhútánští totiž berou penis nesmírně vážně. Ve formě přívěsků ho nosí na krku, věší ho na zrcátko v autě a&#160v&#160obrovských formátech malují na své domy. Ztopořený penis má za úkol odlákat z domu zlé duchy a&#160naopak přilákat plodnost a jiná pozitiva. V&#160Bhútánu věří v penis už od patnáctého století, kdy tu žil Drukpa Kunley neboli Divine Madman (božský šílenec), mistr formy buddhismu nazvané Mahamudra. Proslavil se zejména tím, že využíval kreativních metod osvěty lidí, zejména žen, zejména sexem. Literatura o něm hovoří jako o charismatickém muži, který okouzlil každou ženu a žádná, která mu podlehla, nikdy nelitovala. Jeho reputace mu vysloužila přezdívku „Světec 5000 žen.“

Dodnes se v této maličké zemi v Himalájích a posledním ryze buddhistickém království na světě praktikují kreativní metody namlouvání. Jedné z nich se říká „noční lov“ a spočívá v tom, že se muž za pomoci kapesního nožíku v noci vloupe do domu ženy a pokusí se ji svést. Kencho, editor místních novin, mi popisuje, jak "noční lov" probíhá a občas přitom zasněně pronese něco jako: „Jo, to byly časy, než jsem se oženil....“

O prázdninách Kencho pracoval na poli rodičů a přes den si vyhlédl dívku, která se mu líbila. Nenápadně, tak aby to rodiče neslyšeli, jí sdělil, že za ní v noci přijde. Dívka vždycky řekla, ať nechodí, což ale prý nic neznamenalo, protože "holky vždycky dělají drahoty, aby se neřeklo". Všechno prý záleží na tom, jestli si večer ustele postel u okna nebo ne. Bhútán je relativně chudá země a u většiny rodin je to tak, že všichni spí v&#160jedné ložnici.

„Takže když jsem se dostal do domu, musel jsem být potichu. Když si holka ustlala hned u okna, bylo vidět, že má zájem,“ říká Kencho. „Když si ale ustala až vzadu u zdi, byl to problém, protože jsem musel přelézt přes tátu, mámu a všechny sourozence.“ Občas se táta vzbudil a&#160Kencho dostal nakládačku. Když se ale nevzbudil, stačilo jen doufat, že holka neotěhotní a celou akci opakovat další den znovu u sousedů. V případě, že holka otěhotní, musí muže identifikovat (což v zemi, kde je jen 600,000 lidí, prý není tak těžké) a on si ji musí vzít. V tomto případě je prý lepší vyhlédnout si dům, kde nemají na fasádě namalovaný falický symbol plodnosti. Sichr je sichr.

Po cestě zpátky se na tradici „nočního lovu“ ptám průvodce Karmy a&#160ten říká, že poslední dobou se prý na „noční lov“ zaměřily genderové organizace a snaží se jeho praktikování klasifikovat jako znásilnění - jednak kvůli tomu, že muži mají při lovu nože a také proto, že většina „nočním lovem postižených“ žen je negramotných a&#160muži je tak zneužívají bez nejmenšího úmyslu si je někdy vzít.

Bhútán je plný překvapení. Zřejmě jen tady člověk může být mírumilovným buddhistou, jmenovat se Karma a namluvit si nevěstu pomocí magického ztopořeného penisu a ostře nabroušeného kapesního nožíku.




Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex.cz připravuje pravidelnou rubriku POHLEDY ZVENKU.