Klíště, symbol levičáka

Klíště, symbol levičáka

Klíště, symbol levičáka

Lyme je obyčejné americké městečko. Pošta, knihovna, pár obchodů. Do míst jako tohle se lidé stěhují, když utíkají z velkých měst. Ale když se tu usadíte, rychle zjistíte, proč se Lyme jmenuje Lyme.

Lyme je obyčejné americké městečko. Pošta, knihovna, pár obchodů. 2000 lidí roztahaných po 90 km2. Průměrný příjem domácnosti 73 250 dolarů ročně, tedy zhruba 110 tisíc korun měsíčně. I na Ameriku si tu žijí nadstandardně dobře, ale ne zas tak dobře, aby se jim dalo říkat zbohatlíci.

Do míst jako Lyme se lidé stěhují, když utíkají z velkých měst, aby si jejich děti mohly hrát venku, aby měli prostor, zahradu, čerstvý vzduch, psa, bílý plot s rovnými laťkami a tak dál. V Lyme žijí skoro samí bílí lidé, kteří vesměs mají výnosné zaměstnání a rodiny jak ze žurnálu. Jestli mají někde ve Vermontu na vysoké dceru punkerku nebo v New Yorku syna gaye, zřejmě se k nim nepřiznávají.

Když se sem ale přestěhujete, rychle zjistíte, proč se Lyme jmenuje Lyme. Po tomhle ospalém městečku nedaleko pobřeží Atlantiku byla totiž pojmenována lymeská borrelióza, nemoc přenášená klíšťaty. Tady se v roce 1975 objevil houf mladých lidí s podivným onemocněním kloubů. A jak jsem se dozvěděla od místních, lymeskou borreliózu tu mají, nebo někdy měli, skoro všichni.

Sama znám čtyři lidi, kteří borreliózu prodělali. Dva z nich se kompletně vyléčili antibiotiky. Ti další dva na nemoc přišli pozdě. Jedna z nich zápasí s chronickou borreliózou, kvůli které musela nechat střední školy. Ten druhý se rozhodl, že se symptomy chronické borreliózy je příliš těžké žít; minulý rok spáchal sebevraždu.
Minulý týden mi přišel mail od kamaráda, který chytil klíště na zahradě rodičů bydlících právě nedaleko Lyme. Píše, že i jemu diagnostikovali borreliózu. „Teď musím brát 27 prášků denně a doufat, že to nezjistili moc pozdě.“ Dodal, že ho spíš šokuje, že borreliózu dostal až teď. Léčí se s ní oba jeho rodiče i jejich dva psi. A taky polovina lidí, které zná.

Když máte v této oblasti Connecticutu děti, musíte je prý každý večer svléknout, prohlédnout od prstů na nohách až k vlasovým kořínkům a zjistit, jestli nemají klíště. I přesto ale místní tvrdí, že tu bydlí rádi, a oceňují, že mají zahradu, i když kvůli klíšťatům na ni děti moc nepouštějí. Veškeré problémy svádějí na jeleny, kteří parazity přenášejí. „Jeleni jsou tu strašně přemnožení,“ říkají a stěžují si, že je ani na vlastních pozemcích nemůžou střílet.
Ti radikálnější z nich jsou přesvědčeni, že za lymeskou borreliózu můžou levičáci a všichni, kdo jsou proti držení zbraní, potažmo pak proti střílení jelenů. V Connecticutu lidé obvykle volí demokraty, tedy levicově na americké poměry. V Lyme ale vyhrávají republikáni. Klíšťata jsou součástí kampaně.



Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex.cz připravuje pravidelnou rubriku POHLEDY ZVENKU.