Daň z obezity

Daň z obezity

Daň z obezity

Když byl prezident Klaus v USA, ve svých zápiscích uvedl, že na ulicích není vidět žádná krize. Očekával zřejmě barevnou verzi fotek z Velké hospodářské krize a zástupy kostnatých lidí s propadlými tvářemi...

Když byl prezident Klaus před měsícem v USA, ve svých zápiscích uvedl, že v New Yorku na ulicích není vidět žádná ekonomická krize. Očekával zřejmě barevnou verzi fotek z Velké hospodářské krize a zástupy kostnatých lidí s propadlými tvářemi čekajícími na příděl polévky.

Kdyby se ale náš pan prezident setkal i s jinými než bohatými lidmi, musel by si všimnout, že současná chudina vypadá podstatně jinak než ve třicátých letech minulého století. Ti nejchudší jsou dnes ti nejtlustší. V Americe už nedostatek jídla dávno není problémem. Tím je dlouholetý nelogický trend, který se v českých supermarketech a restauracích začal pořádně projevovat až v poslední době – potraviny jsou tím dražší, čím méně mají kalorií. Jinými slovy, čím jsou potraviny levnější, tím více mají kalorií; nejzdravější jídlo je zpravidla to nejdražší.


Dlouho už neplatí, aby o obézním Američanovi někdo prohlásil, že se „asi musí mít dobře“. Naopak. Štíhlost je – společně s pěknými zuby – nejviditelnějším indikátorem zámožných. Snad nikde na světě není vidět propast mezi štíhlými a obézními lépe než v USA. Manhattan je jedním z „nejštíhlejších okresů“ v celých Spojených státech a zároveň také tím nejbohatším. Zatímco na Manhattanu žije dvacet procent lidí klasifikovaných jako obézní, v jeho nejchudší části, Harlemu, je to čtyřicet procent. V Mississippi, Alabamě a Louisianě, triu nejchudších amerických států, jsou obézní tři čtvrtiny dospělých.

Nápoje slazené kukuřičným sirupem s vysokým obsahem fruktózy, například Coca-Cola, jsou údajně jednou z nejpravděpodobnějších příčin zvyšující se obezity u chudých. Slazení sirupem je totiž sice levnější na výrobu, ale kaloričtější. Zemědělci dlouhá léta dostávali dotace na pěstování kukuřice, takže jí je všude plno a je levná. Potraviny a nápoje slazené sirupem stojí často míň než voda, přitom mají vysoký obsah kalorií. Nemajetní lidé je proto rádi kupují, poměr cena-energie je pro ně výhodný. Už několik let se publikují studie o tom, že v nejchudších částech Ameriky krmí matky před spaním své děti „cukrovou vodou“, aby jim zaplnily žaludky. Děti jsou pak sice podvyživené, ale tlusté.

Václav Klaus se ve svých zápiscích pozastavoval nad tím, že stát New York uvažuje o zavedení tak nepochopitelných opatření, jako je takzvaná daň z obezity (osmnáct procent na prodej slazených nápojů). Proč ne? Ještě v minulém desetiletí bylo problémem číslo jedna kouření. Pak se zavedla vysoká daň na cigarety a dnes v Americe kouří méně než dvacet procent lidí; poprvé v historii klesá i výskyt rakoviny plic. Největším zdravotním problémem současnosti je v USA obezita.
Klaus už nevysvětlil, proč mu daň z obezity připadá nepochopitelná, ale zřejmě to bude mít co do činění s omezováním svobod. Snad se to dozvíme v jeho příští knize. Mohla by se jmenovat „Tučná, nikoli zelená planeta“ a její celosvětovou propagaci by mohly financovat daně tlustých, ale svobodných plebejců. Jak jinak.



Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex.cz připravuje pravidelnou rubriku POHLEDY ZVENKU.