Dvacka za tečku. V hotovosti

Dvacka za tečku. V hotovosti

Dvacka za tečku. V hotovosti

Ekonomická krize dolehla i na české novináře. Zatímco minulý rok si redaktor jedním sloupkem vydělal na dvacet piv...

Ekonomická krize dolehla i na české novináře. Zatímco ještě minulý rok si průměrný redaktor jedním sloupkem vydělal na dvacet piv a taxíka domů, letos musí domů pěšky. Tištěná média proto představila pohotovostní stimulační balíček, následkem kterého budou novináři placení nikoli za slova, ale za tečky.
Šéfredaktoři novin a zpravodajských serverů úspěšně okopírovali styl anglosaské publicistiky devadesátých let a začali místním redaktorům vyplácet dvacet korun za každou tečku a padesát korun za tečku v titulku. Stimul funguje výborně. Výsledky se projevily okamžitě. Novináři začali používat tečky všude. I uprostřed věty.

Podle České národní banky, která musela kvůli úspěchu kampaně přirazit mince, využívají nové příležitosti k výdělku zejména novináři serveru Aktualne.cz, kteří jsou v produkci nadstandardních teček zatím nejproduktivnější.

Přehled zpráv z Aktualne.cz:
Soukromý rozhovor s Obamou. Privilegium pouze pro Havla
22 lidí na fotbale zahynulo. Kvůli fanouškům bez lístků
Putin zachraňuje Ladu. Firmě vláda dá 20 miliard rublů
Bankéři vylepšili pětisetkorunu. V oběhu bude od středy
Lidé chudnou, babyboom končí. Politici to nezvrátí
Ani iDnes.cz si nevede špatně. Rasisté zanevřeli na svou uniformu. Thor Steinar koupili Arabové je jen jedním z příkladů, že i jim se daří tečky široce uplatňovat. Experti nicméně tvrdí, že iDnes.cz má velký potenciál pro zlepšení. Například titulek Pediatři žádají peníze. Poplatky pro děti končí, přijdou o desetitisíce si úplně říká o tečky dvě.

Tečky mají i jiné výhody. V dnešní době, kdy většina lidí trpí poruchou pozornosti a nedovede se soustředit na více než jednu větu o sedmi slovech bez toho, aby si mezitím musela jít uvařit kafe nebo přečíst SMSku, je tečková reforma zvlášť efektivní. Texty se totiž dají prostřednictvím teček rozčlenit na výkřiky, které jsou v titulcích srozumitelné, článek sumarizují a jdou rovnou k věci. Zaneprázdněnému čtenáři tak stačí ráno zběžně prolétnout titulky, aby se dozvěděl, že Nafta zlevnila. O dvě koruny, protože samotný článek už nepřináší žádné další informace. Vůbec.

Staromilci a obdivovatelé proklatě dlouhých souvětí jsou další pragmatizací češtiny pramálo potěšeni, ale Syndikát novinářů popularita teček nijak nepřekvapuje. „V minulosti byli novináři placení od slova a ve snaze přivydělat si články vystýlali přídavnými jmény,“ řekl Jan Zlatoústý, mluvčí syndikátu. „Teď se nastavuje tečkami.“

Syndikát předpokládá, že české zpravodajství se díky literární hospodárnosti do pěti let dostane znovu na úroveň, jakou mělo za první republiky, kdy se zprávy posílaly telegramem.




AUTORKA JE SPOLUPRACOVNICE REDAKCE, CESTOVATELKA A PUBLICISTKA. PRO REFLEX ONLINE PŘIPRAVUJE POHLEDY ZVENKU.