Sáček na zvracení

Sáček na zvracení

Sáček na zvracení

„Přejeme Vám příjemný let,“ říká do mikrofonu stevard při letu Praha-Londýn. Nevypadá, že by si dělal legraci. Příjemný? Myslíte příjemný let touhle nízkorozpočtovou aerolinkou? Nevyvoláváte u pasažérů příliš vysoká očekávání za korunu na kilometr?


Sedím zaklíněná na prostředním sedadle mezi obézním narkoleptikem, který se budí v pravidelných intervalech, když mu hlava spadne na mé rameno, a mužem, jenž dorazil zřejmě rovnou z kabaretu Darling. V dobré náladě, s hladinkou alkoholu, v dresu nějakého fotbalového týmu a samozřejmě bez bundy. Britská pragmatičnost v záležitostech jako plánování pitek je záviděníhodná. Proč si brát sebou do Prahy bundu, když ji při cestě z baru do baru akorát někde zapomenete? Do Prahy se přece jezdí zásadně bez bundy, a to i když mrzne.
Věk pana „Darlinga“ se mohl pohybovat kdekoli mezi 30 a 60 lety. Byl to žoviální muž, dokonce tak žoviální, že si chtěl povídat. Jako by nestačilo, že se nedobrovolně dotýkají naše stehna, lokty a ramena. Teď si chce povídat. Z druhé strany na sedačku slintá narkoleptik a jeho sliny se pomalu vpíjí do potahu.
V tomto ohledu se musí ocenit jiná nízkorozpočtová společnost, Ryanair, která přesně zná svoji cílovou skupinu. Jejich letadla jsou designována tak, aby se celý interiér mohl po odchodu pasažérů vzít hadicí. Ryanair má omyvatelné sedačky a dokonce i instrukce pro evakuaci letadla jsou umístěny tak, aby se daly pravidelně desinfikovat. Žádné savé materiály, žádné kapsy na časopisy, žádné sáčky na zvracení. Tady se možná trochu unáhlili.
Sáček na zvracení je praktická věc. Uvědomila jsem si to v plném rozsahu, když jsme prolétali oblastí turbulence a panu „Darlingovi“ se udělalo špatně. Tohle letadlo bohužel omyvatelné sedačky nemá. Příjemný, ničím nerušený let vám všem.
V novém roce bychom mohli začít nazývat věci pravými jmény. Jsme přece dospělí lidé. Přístě to zkuste, stevardi: „Přejeme vám let úměrný tomu, kolik jste si za něj zaplatili.“


Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.