Těžká váha

Těžká váha

Těžká váha

Serena Williamsová váží 68 kg. Aspoň to o ní tvrdí na stránkách letošní WTA Tour. Zapomněli zřejmě dodat, že Serenu vážili naposledy v páté třídě. Nebo na Marsu.


Serena je úžasná, a to nejen proto, že jako většina žen lže o své váze. Na tenisovém kurtu dominuje jednak herně, ale především fyzicky. Vypadá jako řecká socha, jako 90 kilo vytesaného svalu.


Letos jsem byla poprvé na US Open a poprvé viděla Serenu ve skutečnosti. Zrovna hrála s Japonkou Ai Sugiyamovou, která na kurtu vypadala asi o polovinu drobnější. A určitě i byla.
Byla to bolestivá podívaná. Bylo mi líto Japonky, kterou Serena, obrazně řečeno, utloukla. Bylo mi ale trochu líto i Sereny. Vždyť ta holka si ani pořádně nemá s kým zahrát. Kdyby neměla ségru a kdyby se sem tam na pár dní neprobojovala na tenisovou špičku nějaká ta Srbka nebo Ruska, musela by asi začít hrát mužskou ligu.
„Je ještě vůbec nějaký sport, ve kterém nedominují černoši?“ bavili se mezi sebou dva muži za mnou, když pozorovali Serenu při servisu. Následujících několik minut dávali dohromady seznam takových sportů: „Hokej, krasobruslení, střelba …“ No, moc jich nebylo.
Pak se samo sebou pustili do analýzy, proč jsou černoši tak fyzicky zdatní. Zazněla snad všechna klišé a spekulace, co na dané téma existují:
– Černoši jsou od přírody silnější a svalnatější.
– Oni v té Africe byli zvyklí běhat bosí. Když jim člověk dá tenisky, je jasné že budou rychlejší.
– Jsou na sport lépe uzpůsobení, protože v tom jejich buši honili lvy a kamzíky.
– Tím, že se v mládí nezabývají studiem, mají více času na sport.
Je úsměvné namlouvat si, že běh bez bot z člověka automaticky udělá rekordmana, stejně jako je nesmyslné házet Afričany a Afroameričany do jednoho kastlíku. Osobně bych si netroufla popsat Afričany jako svalovce od přírody.
S Afroameričany je to jiné. Ti jsou zpravidla opravdu mohutnější než běloši. Dává to smysl. Z Afriky do Ameriky byli dováženi jen silní otroci. Ti nejslabší z těch silných nepřežili cestu lodí, velká část jich zemřela následkem hrubého zacházení otrokářů. Přežili jen ti s nejsilnějšími geny. Afroameričané mají pádný důvod být fyzicky silnější. Slyšet bělochy v pastelových tričkách s límečkem, jak fyzickou přesilu černochů odůvodňují lovem kamzíků je – řekněme – zarážející.
Pro většinu bílých Američanů není otrokářství zrovna příjemné téma. S bílými se shodnou na tom, že je to uzavřená záležitost. Před Afroameričany ale tápou; nevědí jak reagovat.
Možná proto si Serena může do svého profilu klidně napsat, že váží 68 kg. Nikdo se s ní hádat nebude.

Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.


WTA Tour: Serena Williams