Tak nám skončila olympiáda

Tak nám skončila olympiáda

Tak nám skončila olympiáda

Zase jsme o něco chytřejší. Víme, že když se vypnou továrny, dá se v Číně dýchat. Víme, že šestnáctileté čínské gymnastky vypadají na devět a že ohňostroje se dají vyšperkovat pomocí počítačové grafiky. Zkrátka víme, co si myslet o Číně. Co to vypovídá o nás?


Přiznejme si to. Celý svět čekal, že Čína selže. Ze začátku se už skoro zdálo, že k tomu nemá daleko, a Západu to - co si budeme povídat - dělalo škodolibou radost. Schadenfreude nám nikdy nebyla cizí.
Skoro každý den nás média masírovala novým skandálem, který měl demonstrovat, že Čína se sice snaží, ale ne příliš zdárně. Tak moc jsme chtěli věřit, že se máme lépe, jsme úspěšnější, chytřejší a vůbec, že náš způsob života je hodnotnější.
Přišel vražedný útok na rodinu amerického trenéra volejbalu (vidíte, říkali jsme vám, že to s bezpečností dopadne zle). Špatný vzduch (v takovém prostředí se nedá žít). Skandál s falešnými ohňostroji (vynalezli ohňostroj a teď ho ani neumí pořádně používat). Ostuda s playbackem hymny, kterou ve skutečnosti zpívalo jiné děvčátko než to, jež jsme viděli, jenže nebylo dost hezké (ne, my civilizovaní lidé na Západě bychom nikdy, ale opravdu nikdy takové zacházení s děvčaty nedopustili!).
Teď si musím přiznat, že Čína neselhala.
Spojené státy sice získaly nejvíc medailí, ale Čína vyhrála největší počet zlatých.
Jak píše v New York Times komentátor Thomas Friedman, USA i Čína berou svá vítězství jako utvrzení úspěšného fungování svých hluboce rozdílných politických systémů: USA opěvuje diversitu a individualitu, zatímco Čína hlásá, že jedině intenzivní dřina a soustředění vedou k úspěchu.
Obě země se tak ujistily v tom, že jejich strategie fungují. My ostatní máme tu výhodu, že můžeme oscilovat mezi nimi. Diversita a individualita jsou totiž pravděpodobně kombinovatelné s intenzivní dřinou a soustředěním.
Že bychom opravdu byli o něco chytřejší?
Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.



Související články:

Thomas Friedman: Melting Pot Meets Great Wall (New York Times, 24. 8. 2008)
Dan Hrubý: ČÍNSKÉ OPOJENÍ (Reflex č. 33/2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ VI. (Reflex online, 18. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ V. (Reflex online, 15. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ IV. (Reflex online, 13. 8. 2008)
J.X. Doležal: JSME PROTI DISKRIMINACI V ČÍNĚ! (Reflex online, 12. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ III. (Reflex online, 11. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ II. (Reflex online, 8. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ I. (Reflex online, 8. 8. 2008)