Robinson Crusoe aneb Život off-shore

Robinson Crusoe aneb Život off-shore

Robinson Crusoe aneb Život off-shore

Skromný dřevěný domek postavený na miniaturním ostrůvku uprostřed Karibiku. Široko daleko nic. Žádna elektřina, žádná pitná voda. Kdo tam asi žije? V Belize to zpravidla bývá jeden ze dvou typů dobrodruha: někdo, kdo chtěl vypadnout z civilizace a hraje si tu na Robinsona Crusoe nebo někdo, kdo musel vypadnout z civilizace a hraje si tu na Tomáše Pitra.

Skromný dřevěný domek postavený na miniaturním ostrůvku uprostřed Karibiku. Široko daleko nic. Žádná elektřina, žádná pitná voda. Kdo tam asi žije? V Belize to zpravidla bývá jeden ze dvou typů dobrodruha: někdo, kdo chtěl vypadnout z civilizace a hraje si tu na Robinsona Crusoe, nebo někdo, kdo musel vypadnout z civilizace a hraje si tu na Tomáše Pitra..


Domek jsem zahlédla ve středu z letadla, když jsem přelétala mezi Belize City a Ambergris Caye, ostrovem u belizského korálového útesu.

Paní, která seděla vedle mě, si všimla, že domek fotím, a nabídla vysvětlení: „To si postavil nedávno nějaký chlápek. Úplně sám. Navozil si tam dřevo a stavební materiál lodí z pevniny,“ řekla. „Vybral si na to dobré místo, protože za tím korálovým útesem nejsou velké vlny, jinak by ho to spláchlo hned.“

Verze, že na ostrově žije někdo, kdo utíká před extradikcí nebo alespoň vysokými daněmi, není úplně nereálná. Podobně jako Bahamy, Seychely nebo Kypr je i Belize jednou z populárních destinací „off-shore podnikání“, které jsou čím dál častěji vyhledávány společnostmi především kvůli nižšímu daňovému zatížení a zachování anonymity podnikatelů. Ani v Belize veřejnost nemá přístup k registru off-shore společností. I seznam ředitelů a akcionářů vede pouze sama off-shore firma.

Daňoví Robinsoni tu tedy mohou být doslova za vodou. Jak to asi prožívají ti z nich, kteří se nemůžou vrátit a jsou na svůj privátní ostrovní ráj odkázáni navždy? Jak dlouho je může bavit jen tak si plachtit po Karibiku? Kdy se jim konečně přejedí ryby? Nechybí jim obecenstvo, kterému by mohli své bohatství vystavovat na odiv? Pro ješitného podnikatele musí být takový ráj tak trochu peklem.

Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.