Křesťan + gay = OK

Křesťan + gay = OK

Křesťan + gay = OK

Tolik nahých mužů pohromadě jsem nikdy předtím neviděla. Natož pak tolik nahých mužů na jehlových podpatcích a se závojem na hlavě. Letošního pochodu homosexuálů a lesbiček Gay Pride v San Francisku se zúčastnil rekordní počet mužů, žen, i těch, kteří si své možnosti zatím nechávají otevřené.



Ulice města byly plné hrdých gayů. Byly tu školačky držící se za ruce. Skupiny lesbiček na motorkách. Malý kluk v tričku s nápisem „Mám rád obě své maminky“. Stánek s křesťanskou literaturou, jehož hlavní motto znělo: „Křesťan + gay = OK. Bůh miluje všechny.“
O kousek dál se protestovalo proti zastaralým výchovným metodám ve skautu, který údajně jen vede děti k homofobii a machismu. Na pódiu tancovaly polonahé ženy. Vedle nich skandovali za svá práva roztleskávači a následně předvedli svoji taneční kreaci. Při pohledu na tento excentrický dav by člověk skoro zapomněl, že velké procento těch lidí jsou právníci, účetní a lékaři, kteří se prostě jen na víkend trochu odvázali.
V San Francisku se k homosexualitě hlásí 15,4 procent obyvatel a San Francisco Gay Pride je nejvyhlášenější homosexuální slavností na světě. Od roku 1970 se sem na každoroční pochod sjíždí kolem půl miliónu lidí. Letos přijelo rekordních 1,2 miliónu hostů.
Mnozí totiž víkendu využili jako příležitosti k uzavření sňatku. I když Kalifornie má ze všech amerických států největší procento homosexuálů, teprve od 16. června tohoto roku tu bylo gayům legálně povoleno uzavírat manželství. Jediným dalším americkým státem, kde je gay manželství povoleno, je Massachusetts na východním pobřeží.
Do San Franciska proto letos přijeli lidé z různých míst Ameriky, kde osoby stejného pohlaví zatím sňatek uzavírat nemohou. Příležitosti využila i spousta Kaliforňanů, protože mají strach, že po listopadových volbách může přijít někdo konzervativnější než guvernér Schwarzenegger a právo na homosexuální manželství opět zrušit.
Letošní Gay Pride měla nezvykle silný politický nádech. Vlaječek „Obama 2008“ byly všude tisíce. Potkala jsem kluka s nápisem na tričku „Je mi třináct a rozumím slovu rovnost. Proč mu nerozumí McCain?“ Opodál stáli dva postarší muži s transparentem: „Kdybychom se drželi za ruce u nás v Alabamě, ukamenovali by nás. Amerika se musí změnit. Obama 08.“
Jeden transparent mě obzvlášť zaujal. Stálo na něm: „Brno a Sofie, nevzdávejte se. Jsme s vámi.“





































































Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.