Třináct důvodů, proč je Rusko zemí třetího světa

Třináct důvodů, proč je Rusko zemí třetího světa

Třináct důvodů, proč je Rusko zemí třetího světa

Potíž s cestováním v Rusku není ani tak v tom, že se neustále zmítáte mezi prvním a třetím světem, jelikož ten druhý zmizel se Sovětským svazem. Problémem je spíš to, že Rusko má všechny nevýhody rozvojové země a jen málo z jejích výhod. Zkrátka propagovat Rusko jako turistickou destinaci není snadné: Sice platíte neuvěřitelně vysoké ceny, zato si ale užijete mizerných služeb.



Jedním z nesporných plusů cestování v rozvojových zemích je jejich cenová dostupnost. Když v jihovýchodní Asii spíte ve skromném hotelu, kde sice zapáchá odpad, ale stojí jen 350 Kč na noc, berete to jako součást zážitku. Když za podobný pokoj v Petrohradu zaplatíte jako já 3 500 Kč, je to sice také zážitek, ale zdaleka ne tak poetický. Když platíte vysoké ceny, očekáváte tomu odpovídající služby. A ty v Rusku nejsou.
Rusko se snaží přesvědčit všechny, a hlavně samo sebe, že je vyspělou zemí. Moskva, nejdražší město světa, je plná značkových obchodů, luxusních aut, muzea jsou nabitá prvotřídními kolekcemi a orchestry špičkovými hudebníky. Suši si můžete dát na každém rohu stejně tak lehce, jako se připojíte bezplatně na wi-fi. Noční život je srovnatelný s Londýnem. Mají tu i kvalitní školy.
Jenže když se podíváme zblízka, zjistíme, že diplom z Lomonosovy university se dá za pár tisíc koupit u dealerů v metru. Že noční život je otevřen jen těm, kdo jsou buď krásní, nebo bohatí, ideálně obojí. Že jedna ulice je výstavní, ale za rohem už je bláto a odpadky. Že na rozdíl od Západu si značkové zboží a bohatý kulturní život může dovolit jen opravdu malý zlomek populace.

Zde je třináct mých zcela subjektivních důvodů, proč je Rusko podobné třetímu světu:
1. Na mnoha místech se nedá pít voda z vodovodu.
2. Vysoké procento lidí kouří (až 60 % dospělé populace). Zatímco ve vyspělých zemích se procento kuřáků zmenšuje, v Rusku jsou cigarety pořád ještě „cool“. Pro srovnání – Marlbora stojí jen asi 30 Kč.
3. Málo lidí umí jiný jazyk než ruštinu. K tomu přistupuje neexistující mezinárodní značení, jak v metru, tak v restauracích.
4. Pochybná kanalizace. Sifon ve sprchách by byl dobrým začátkem k cestě do prvního světa. Podobné je to s vyhazováním použitého toaletního papíru do koše, respektive do záchodové mísy.
5. Smog, špína a špatné ovzduší. Kombinace aut bez katalyzátorů a levného benzínu neústí v nic dobrého.
6. Vysoká emigrace. Nikdy není dobrým znamením, když lidé masově opouštějí svoji zem a nehodlají se vracet.
7. Policejní stát a jiné zásahy do lidských práv. Na ulicích nejsou vidět postižení, protože jsou v ústavech. Gayům je pravidelně odepíráno právo shromažďovat se. Svoboda tisku je minimální. Policie se plete do všeho, dokonce i turisté se musí registrovat na policii, chtějí-li v Rusku zůstat déle než tři pracovní dny.
8. Lidé se dožívají nízkého věku. Atribut spojený se špatnou zdravotní péčí, neinformovaností a levnou vodkou.
9. Rozšířenost pouličních kiosků. Protože restaurace a bary jsou pro většinu lidí nedostupné, postávají u stánků, pijí pivo z plechovek a jedí „kartóšky“ aneb brambory s různou cholesterolovou náplní.
10. Oblíbenost okázalých projevů blahobytu, ať už opravdového, či ne. Například třpytivé šperky či oblečení s leopardími motivy, a to v různých stupních autentičnosti.
11. Nezdvořilost a s ní spojená neschopnost vytvářet fungující fronty. Ano, myslím tím bez předbíhání.
12. Neexistující střední třída. Buď Bentley nebo Lada. Případně také stará Volha posazená na podvozek Porsche Cayenne a posázená diamanty za téměř milión dolarů (viz video).
13. A samozřejmě xenofobie. Není zajímavé, že čím méně je určitá společnost úspěšná, tím menší má pochyby o své vlastní nadřazenosti?

Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex online připravuje pohledy ZVENKU.


Video: TAK TROCHU VOLHA, TAK TROCHU PORSCHE
(http://youtube.com/watch?v=q3ia6WtuLic&feature=related)